About

2021. január 13., szerda

Leslie L. Lawrence: Rókacsapda

                              Leslie L. Lawrence - 

Rókacsapda

Fülszöveg:Frank Cockney felügyelő ismét halálos veszélybe kerül. Halott, megcsonkított ázsiai lányok, cápák, a Fekete Árnyék, Fűrészkezű és a titokzatos Di Mayo testvérek kavarognak előttünk vad összevisszaságban. A halottak szaporodnak, a rendőrség tehetetlen. Ekkor Kis Zöld Kígyó felhívja telefonon Frank Cockneyt, ő pedig José atyához indul Mexikóba… Valahol a kínai tengeren elhúzzák az ajtót egy vasketrec elől, s ezzel együtt elszabadul a pokol… 

Ha érdekel a bejegyzés kattint az "olvass tovább" felületre! 
Véleményem&Krizonzió:


                            “ A halálban a hogyan a titok. “Nagyon kevés olyan idézet vagy gondolat jut most hirtelen az eszembe, amely egy, max két mondatban hűen tükrözni tudná a most szóban forgó könyvet. Na jó, igazából ezen kívűl per pillanat most hirtelen egy sem, de Dan Brown talán nem veszi zokon, ha most ezt az idézetét felhasználom. 

Hogy miként ismerkedtem meg és lettem rabja, Lőrincz L. László azaz Leslie L. Lawrence műveinek és az általa még jobban megismert világoknak, annak megvan külön, a kis különálló története… Ennek ismertetésébe és taglalásába nem mennék most bele, hanem egy nagyot ugranék inkább előre az időben… Nem hiszem, hogy volna még rajtam kívűl olyan ember, főleg fiú vagy férfi, aki könyv borító vagy kötés alapján választ magának olvasni valót. Hát én így tettem  és így, e könyv által ismerkedtem meg, Laci Bácsi műveivel azon a bizonyos vasárnap délután, olyan 2009 vagy 2010 tájékán. A könyvespolc előtt álltam és nem hoztam ki belőle túl sokat, csak leemeltem a megannyi L.L.L. kötet közül egyet, aminek megtetszett a borítója és az első volt, ami ennek a kritériumnak megfelelt, majd belehuppantam a fotelba és szépen ott is maradtam vele, egészen estig. Szintén egy hosszú, ecsetelni való téma lenne már maga az író élete, személyisége, érdeklődési köre(i), de még talán annál is terjedelmesebb lenne, a műveit alaposan górcső alá venni és elemezni. Természetesen ez esetben sem kell kiselőadástól tartani a következő sorokban, így mindenki nyugodtan fellélegezhet, de annak érdekében, hogy ha nem is teljesen, de nagyjából megértsük a Rókacsapda címen ismerté vált könyvet, egy pár sorban megpróbálom összesűríteni mindazt, amit magáról az íróról, a munkásságáról nagy vonalakban érdemes tudni.


          
Lőrincz L. László azaz Leslie L. Lawrence, 1939-ben született Szilvásszentmárton-on és… na, nem kell ám megijedni! ( mosolygok ) Ahogy ígértem nem lessz kiselőadás, de tény, hogy egy keletkutatással, a keleti kultúrákkal foglalkozó személyiségről van szó, akinek a művei erősen kötődnek egy olyan világhoz, ami egy - egy szóval számomra ma, már teljesen leírhatatlanná váltak, annyira megfogott és elvarázsolt… Mind emelett természetesen író és műfordító is. Sokan azt mondják, hogy írói tevékenységet ifjúsági regények írásaival kezdte meg, ami szerintem nem igaz, hiszen ezt megelőzi jó pár tudományos cikk és fordítás, amiket ha jobbról, ha balról nézünk írások és az ő keze munkáit dicsérik. Ezután, ha fogalmazhatok így, ide a második helyre  sorolnám az ifjúsági regényeket, amiket követ, az írói pályáját megpecsételni kezdő tudományos ifjúsági regények és sci-fi novellák megjelenései, a nyolcvanas években. Végül, nem utolsó sorban pedig, elérkeztünk a nagy áttöréshez, a műfajváltáshoz, a számára országos, töretlen népszerűséget hozó, Leslie L. Lawrence néven íródott könyvekhez. 

Ezek a művek, kalandregények, amik mind írói álnév, azaz Leslie L. Lawrence név alatt születtek és születnek meg napjainkig is. Ezen művekről, kézbevételük előtt, érdemes tudni, hogy többségük, a nagy távolkeleten játszódnak, valós és kitalált helység nevekkel, míg, az író saját utazásai során végzett kutatásait, tapasztalatait is megismerhetjük mindezt úgy, hogy közben nem kell lemondanunk egy izgalmas, kalandos, fordulatos cselekményről, ami minden egyes alkalommal szórakoztat és egy kis tudást is megpróbál csempészni az olvasó számára, egy - egy tudományos elemmel kiegészítve. Mindezek mellett, pedig reflektorfényben részesülnek a nagy, visszatérő karakterek, akik már - már valóságosak és mondhatni életünk részeit képzik, úgy mint régi jó ismerősök és barátok.Továbbá, nem árt felkészülni arra sem, hogy   bár a regények java része egzotikus helyszíneken játszódnak, ahol mindig történik valami rejtélyes, megmagyarázhatatlan gyilkosság sorozat, amiket első körben a természetfeletti számlájára írnak a résztvevők, aztán a mérleg fele átbillen mikor a rejtélyek feltárása után a rosszfiúk vagy éppen lányok szembetalálják magukat főhősünkkel, aktuális segédjével és persze egy 38-as Smith and Wesson csövével. Ezen regényeket egyes szám első személy-ként élhetjük át míg, sci- fi és horror regényei, no meg novellái egyes szám, harmadik személyben köszönnek vissza ránk. 
                                                  Szóval, a fentiek után talán mindenki sejti, hogy Erika, már jó pár tudományos cikk-en, fordításon és nem utolsó sorban regényen volt túl, mikor beköszöntött 1989. Ebben az évben ugyanis, Laci bácsi és hű társa Erika, ( aki nem mellesleg egy írógép és ezúton remélem, hogy még nem egy könyv lessz, amit neki is köszönhetünk) egy kis változással és nyalánksággal készült kedveskedni, a mélyen tisztelt olvasó tábornak. Hogy most a szél, a londoni lakás ablakán kopogtatott-e azt nem tudhatom, de azt már igen, hogy jó pár Leslie L. Lawrence könyv sikere után egy szellő, kiadó alakját öltve, aminek nem mondhatom ki a nevét ( Pannonia ) mert nem illik, felkereste az írót, hogy mi lenne, ha

alapon írna egy olyan krimit, ( mindezt persze a kiadó pörgésének az érdekében) ami még jobban krimibb  mint az eddigiek és olyan igazi amerikai. Eme felkérésnek köszönhetően ért minket az a megtiszteltetés, hogy rövid időn belül megismerhettük, Frank Cockney felügyelőt. 

A kérésnek eleget téve, “ A Négy Fekete Koporsó “ című mű által, Laci Bácsi egy olyan karaktert formált meg, Frank Cockney személyében, aki egyáltalán nem azonosítható a barátságos, vicces és könnyed karakter jelzőkkel, mint amilyenek a már jól megszokott, Leslie L. Lawrence vagy éppen Jhon C. Lendvay voltak. Helyettük, egy igazi keménylegény, egy amerikai karakternek mondható felügyelő lépett az élet színpad deszkáira, aki a Vietnámi katonai évei alatt nemcsak a hivatásával vele járó borzalmakat élte át, hanem az élve koporsóba eltemetés kínjait is el kellett szenvednie, hogy csak egyet említsek a megannyi közül. De nem csak ő,  a fő karakter lett érzéketlen, rideg páncéllal felszerelve, hanem maguk a gyilkosok is és a gyilkosságok sem éppen egy szokványos krimibe illőek lettek… A könyv megjelent, és Frank Cockney pontosan úgy mint, Leslie L. Larence vagy Jhon C. Lendvay sikert aratott. Igaz, új volt, jó volt, de ennek ellenére két évig nem mutatkozott az amerikai felügyelő. Már- már mindenki azt gondolta, hogy ez csak egy kis kitérő volt, egy kis próbálkozás, kísérletezés valami újjal, amikor megjelent a Rókacsapda. Erre a pillanatra egészen 1990-ig kellett várni, “ szintén a nem mondhatom ki kiadó nevét, mert nem illik “ gondozásában. Az első kiadás egy vékony, 20 cm x 12 cm -es, közel 209 oldalas könyv lett, nagyon apró betűszedéssel, ragasztott papírkötéssel. Ezt a könyvet volt szerencsém közelről is szemügyre venni, de akkor még nemhogy a Lawrence könyvek nem , de még maga az olvasás sem vonzott / érdekelt. 
                    ( A Könyv első kiadásának képe )


A második kiadás volt az, aminél kezdetét vette a Laci Bácsi könyvmolyságom. A Rókacsapda második kiadása már az általam jól ismert számomra “ eredeti “ kiadásban jelent meg, 2007-ben, amit már a jó öreg, Gesta könyvkiadó bocsátott az olvasók számára, igaz, ragasztott papírkötésben, 301 oldalban, 12.50 cm x 20.00 cm -es méretben, de nem akármilyen borító illusztrációval, ami szerintem még jobban csak hívogatóbbá és olvasottabbá  tette a műveket. A könyv kinézete mellett, már csak a tartalma volt az, ami után még letehetetlenebbé vált a könyv.                                                       ( A Könyv második kiadásának képe )


Aki már fogott a kezében Lawrence könyvet az pontosan tudja, aki meg nem, az most megtudja, hogy vannak olyan kiadások, amik fejezetekre vannak bontva és vannak olyanok, amik nem. A Rókacsapda ez utóbbihoz tartozik, amit hűen igazol,

Frank Cockney visszatérése nem éppen egy laza nyitánnyal. Jószerével el sem kezdünk még olvasni, amikor máris egy szeméttelepen találjuk magunkat, ahol nem éppen egy szokványos gyilkosság történt. Egy fiatal, ázsiai lány valakinek igen csak az útjában állt, olyannyira, hogy a gyilkos nem volt rest megcsonkítani a holtestet és levágta a szerencsétlen nő lábát, aminek a helyére egy szép kis rókacsapdát hegesztett. Már - már éppen haladna valamit előre a nyomozás, amikor is újabb gyilkosság történik, újból egy ázsiai lány kerül valaki útjába… Ezután pedig megismerkedhetünk Di Mayo- val, a bártulajdonossal majd újból előkerül José atya és Kis Zöld Kígyó, hogy Frankkel együtt nézzenek szembe Fűrészkezűvel és magával a Fekete Árnyékkal… Természetesen Leslie L. Lawrence - Rókacsapdája máig töretlen népszerűségnek örvend, amit mi sem bizonyíthat szerintem jobban, mint az általam készített fotók, amik egy harmadik újrakötésről tanúskodnak, amit 2011- ben, az Életmű Sorozatban üdvözölhettünk, díszkötésben, 308 oldalszámmal és szintén a Gesta Kiadó gondozásában.
                                 ( A könyv Hátlapi Borítója )Ezúttal sem változtattam meg a lépéseim méreteit, a könyvespolc felé és szintén nem mulasztottam el, hogy útközben gondolataimba merüljek.

Akárcsak az összes Laci Bácsi könyv, ez a mű sem lett kivétel és olvasmányosra sikeredett. Bár, nekem ez volt azt első Lawrence könyvem, most utólag, jó és kellemesen furcsa is volt egyben Lawrence könyvet olvasni egy új kontextusban. Igaz, merőben más és erősebb idegzet kell hozzá mint a többihez, de egyben azért mégis csak hasonlítanak. Ez pedig a letehetetlenség és a vonzerő az újraolvasáshoz. Ennek tükrében, talán nem csoda, hogy egyetlen dolgot tudok csak bánni a Rókacsapdával kapcsolatban. Ez pedig az, hogy ezzel az üggyel örökre lezárult, Frank Cockney története.


                                                              

                                                                Krizonits Dávid

                                                                2021. Január 13.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

designed by Charming Templates