About

2021. február 17., szerda

J.K.ROWLING - HARRY POTTER ÉS AZ ELÁTKOZOTT GYERMEK- ELSŐ ÉS MÁSODIK RÉSZ

    “ A kéz ami a mesekönyvet lapozza és a bölcsőt ringatja, az egész világot  ringatja. “

  

Az önhatalmúlag kiszabott jó hosszú szabadságolásom után, úgy döntöttem, hogy ezúttal nem egy nagy vagy elismert ember tollából származó gondolatsorral térek vissza, hanem helyette inkább fogom  a saját tollamat és a belőle  származó tintára hagyatkozok. A rendhagyó idézet tiszteletére most egy olyan könyvet emeltem le a könyvespolcról, aminek a világát talán nem sok embernek kell bemutatni, ebben a mugli világban!…Ha érdekel a bejegyzés kattints az "olvass tovább" felületre!Véleményem&Krizinció:
Nyert! Talált! Süllyedt! J.K.Rowling - Harry Potter világáról van, vagy inkább lesz szó a következőkben! Már az megérne egy bejegyzést, hogy miként ismerkedtem meg a varázsló tanonc világával, de ezzel nem untatnék senkit sem, egészen addig, amíg az igény csillagának a fénye, fel nem ragyog az irányába. 


De! Mielőtt belemerülnénk, előtte ugorjunk csak vissza kicsit az időben, pár röpke gondolat erejéig, hiszen nem biztos, hogy mindenki ismeri a varázsvilág ezen szegletét és így, ezáltal a szóban forgó, nyolcadik kötetet! A Harry Potter, hét részét talán nem kell ecsetelni, mert akarva, akaratlanul is, talán mindenki vázolni tudja  nagy vonalakban, a kis kerekszemüveges, sebhelyes homlokú varázslófiú történetét. Tény, hogy a könyv adaptációk mindig előbb látták meg a napvilágot mint a filmek, hisz utóbbiak el sem készülhettek volna, ha a papír forma nem viszi világszínvonalra a sikerét. De ha már tények, akkor nem hagyhatjuk figyelmen kívűl azt sem, hogy bár a könyv ( Halál Ereklyéi ) 2007. Július 21.-én jelent meg,( megjegyzem én tíz napot direkte rátoltam volna az utolsó könyv rész megjelenésig, hogy az a nap direkte egybe essen a Harry Potter varázsvilág szerinti, ami 1980. Július 31.- ei születésnapjával… :) ) a rajongók mégis a Halál Ereklyéi mozifilm 2.részének megjelenésével (  2011. Július 13.   ) intettek fájó búcsút a varázsvilágnak. De! Csak látszólag! Az, hogy közben jelentek meg olyan tematikájú könyvek, amik a Harry Potter által ismert varázsló világot hivatottak még jobban bemutatni, kiegészítő könyvek formáiban, most mellékes, hisz nem mások mint azon lyukak betömködése csupán, hogy finoman szólva egy - két napra, max hétre, belegyen tömve általuk, a fanatikus rajongók szája. De a Fanatikus rajongók nem ilyenek, hogy holmi  kiegészítő könyvekkel kilehet szúrni a szemüket! Még világszínvonalon le sem csengett az utolsó mozifilm bemutatása, Joanne Kathleen Rowling íróasztalán már ott pihent a petíciók Himalájája, amikben a rajongók szó szerint, követelték a folytatásokat! Rowling nem szerette volna folytatni a HP világot és szándékozott picit háttérbe, árnyékba vonulni a reflektorfény elöl, de sem ő, sem a családja nem lelt békére a rajongók akaratai miatt, így kénytelen volt dobni egy olyan csontot, amit szerintem nem is gondolt az elején komolyan, amit az évek is igazolnak. Ez a csont pedig az volt, hogy bejelentette a folytatást, de már Harry Potter gyermekeivel. Ez a hír megnyugtató volt a rajongók számára kb. Két hétig. Természetesen ez a két hét csak egy hasamra csapott idő gondolat, de mikor letelt a két hét, a rajongók ismét mozgolódtak, hogy hol az előkészületek látszata vagy legalább a hírek! Ez ment évekig, aztán egyszer csak szárnyra kapott egy cikesz, miszerint lesz nyolcadik rész, csak nem úgy ahogy a rajongók képzelik.

 Hát ez így is lett! 2016- ban robbant a HP bomba! Legendás állatok és megfigyelésük és legördült a függöny, hogy kezdetét vegye az első felvonás! 
                                     ( a könyv, előlapi borítója ) A metódus a szokásos forgatókönyv szerint zajlott. Ültem és éppen az online könyváruházak kínálatait böngésztem, hogy mik legyenek a soron következő rendeléseim, amikkel megajándékozom magam, mikor rábukkantam a nyolcadik kötetre. Szokott lenni olyan, hogy elöljáróban, hát most bevezetjük az utóbbjáróban fogalmat úgy, hogy útóbbjáróban csak annyit, hogy bár engem is elvarázsolt a csokibékákat tartalmazó világ, mégsem követtem az utolsó mozifilm utáni eseményeket úgy mint egy fanatikus rajongó és talán ennek köszönhetően újra kiskamasz öröm, bizsergető vágy és egyben kíváncsiság fogott el mikor megláttam az új HP könyvet. Persze tudtam, hogy van belőle színdarab, ami nem ütött akkorát mint a film, de szégyenkeznie sem kellett mint darab, viszont, hogy mikor lesz könyv, azt nem tudtam, mert nem kutakodtam utánna. Bár én nem vagyok főnix, de még csak madár se, mégis, a bennem hamvaiból újjászülető gyermeki kíváncsiságom ellenére sem hagytam fel a jó szokásommal, hogy kutakodásra adom a fejem, miről is szól, mi vár majd rám… Nem, ennél a könyvnél még inkább nem. Van az a mondás, hogy egy kapcsolatban nem az első csók a mérvadó, hanem az első puki, ami után nincs meglepetés. Hát ha puki nem is, de meglepetés az volt bőven köztem és a könyv között pro és kontra arányban egyaránt, mikor kitéptem a futár kezéből a dobozt és 1000km/h sebességgel robogtam be és téptem szét, hogy na most majd én is elolvasom, de izibe! A könyvet kézbe véve, vonzó volt látni, hogy most is egy kemény kapcsolatnak nézünk elébe, a keménytáblás kötésnek köszönhetően és ez egy pozitívum. De ezt ellensúlyozta az elsőre szembetűnő tartalom, amit a könyv vastagságáról lehet megállapítani, ami már lehervasztotta kicsit az arcomról a mosolyt. Igen, a könyv terjedelme  nem egyezik meg a Shakespeare összes terjedelmével, mert míg utóbbi pár ezer oldal, addig az új HP ( ami nem a nyomtatóm lapszám nyomtatásának a napi maximum száma ) csak 308, plusz egy kis ráadás, ami kimerül egy köszönet nyilvánításban, a szerzők rövid életrajzával, pár bemutató helyszín listájával és egy Harry Potter Családfával és idővonallal. Tehát, ha egy tenyeres, talpas könyv partnerben reménykedsz, akkor ki kell, hogy ábrándítsalak mert személyében meg kell elégedned a 150mm x 215mm x 25mm -rel, ami talán könyebb mint egy tablet vagy egy ebook olvasó. A lényeg viszont csak ezután köszön ránk, ahogy felütjük a könyvet… Harry Potter. Megszoktuk, hogy “ mindent “ Harry szemszögéből láttunk ismertünk meg, ezáltal olyan érzetet kapva, mintha mi is ott lennénk a Titkok Kamrájában, a szereplők válla mellett, a nyakukba lihegve és még sorolhatnám. Ezt azért érdemes feleleveníteni, mert ha az ígéret szép szó, ha betartják, biz az úgy jó! Rowling ugyanis beváltotta az ígéretét és valóban nem azt kaptuk, amit vártunk, több szempontból is! Kezdve azzal, hogy ezt a művet már nem teljesen egyedül a brit írónő írta, hanem csatlakozott hozzá két “ kolléga “ név szerint, Jhon Tiffany és Jack Thorne. 
                                           ( az Írók fotója )

Azok, akik esetleg nem Romana regények által művelődnek már a két utóbbi név által rájöhettek, hogy hoppá! Valóban nem azt kaptuk, amit szerettünk volna, mert míg Jhon Tiffany színházi rendező, addig, Jack Thorne dráma író azaz, egy színdarabot kaptunk a nyolcadik rész esetében. Azoknak, akik még nem olvastak ilyen jellegű könyvet számukra furcsa lesz és pont ezért nem is írok róla többet. Az első ilyen könyvel való találkozást át kell élni, nem pedig olvasni róla egy Blog bejegyzésben. Viszont, azok akik már találkoztak színmű könyvel és talán kedvelik is az ilyen jellegű könyveket, nem fognak csalódni mert a színdarab úgy meg van írva, mintha a terem első sorában, első székében szemlélnék az előadást. Ééés akkor a cselekmény! Bizonyára te is kedves olvasóm, eljátszottál az epilógus “ 19 évvel később “ gondolatával, hogy mi is történhetett azután, hogy Harry útjára engedte  fiát, Albust. Hát a könyv pont ott veszi fel a fonalat. És hogy mi a Story!? Ehhez már kedves olvasóm nem kellek én! Annyit viszont elmondhatok, hogy kalandokban, új karakterekben nem lesz hiány, mint ahogy a régi szép tüzes, vizes, labirintus sövényes emlékek felelevenítésében sem és talán az új információk is fognak tudni olyat nyújtani, amitől leesik majd az állad!Mert az enyém bizony leesett, ahogy a könyvespolcom felé indián szökdeltem, pár tigrisbukfenc effektussal megfűszerezve a mutatványomat. De, komolyra fordítva a végszót! Kicsit csalódtam, ezt be kell, hogy valjam, mert nem színdarabot vártam. De ha már színdarab, akkor ahhoz első osztályúan van megírva és könyvbe beleágyazva! Az pedig, hogy megtudhattam mi is történt tizenkilenc évvel később, egyszerűen leírhatatlan…!


Vagy esetleg Te letudnád? Mi a véleményed a könyvről? Olvastad már vagy csak ezután tervezed? Véleményedet szívesen megoszthatod velem / velünk, a bejegyzés comment szekciójában, mert lehet, hogy csak a te nézeted kell ahhoz, hogy valaki elhatározza elolvasom vagy nem, a Harry Potter és az Elátkozott Gyermek c.könyvet!


                                                                          Krizonits Dávid 🥀🌛

                                                                           2021. Február 17. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése