About

2022. február 12., szombat

JOE HILL - FEKETE TELEFON

" Őt ölte meg először – mert szerette. " 

Hú. Azt hiszem elgondolkodtató idézettel indítottam ezt a bejegyzést.
Mindig az öl meg minket, akit szeretünk - nemde? Vagy akik valaha szerettek minket. Vagy azt hittük, hogy szerettek minket. 
Na de... A novellás kötet 15 ZSENIÁLIS sztorit tartalmaz, és számomra csak az volt meglepő, hogy bár a címét a fekete telefonról kapta, illetve a mozifilm is ebből készül, pont ez annyira rövid volt, hogy őszintén szólva már a film előzetes többről szólt, mint maga a full novella. 
Ettől még egyszerűen imádtam, és igen, végre volt benne több olyan rész is, ahol komolyan elborzadtam. 


Jobban szeretem a horrort olvasni, mint nézni, mert ha jó akkor tényleg jó, és nem azért ijedek meg, mert hirtelen hanghatásokkal hozzák rám a frászt. 
Ez egyre nehezebb, mert egyre magasabb az ingerküszöbünk, már sokmindent láttunk, és egy levágott fej, nem olyasmi, ami megbotránkoztatja a 21 század emberét.

Számomra is meglepő de imádtam az összes történetet, pedig az előző (Furcsa időjárás) kötettel nem voltam így. 
Ott is akadt egy kettő amit az emlékezetembe véstem, de azt nem tudtam volna elmondani, hogy mind tetszett az elejétől a végéig. 

Na itt viszont eltudom.
Mindenesetre aki csak a film miatt veszi meg, hogy ne hagyjon ki semmit, még a megjelenés előtt, vagy elmondhassa, hogy " na a könyvben ez tök nem így volt" - ahogy én szoktam akárhányszor olyan filmet látok amit már olvastam, az nyugodjon meg, mert ahogy már feljebb is jeleztem, a fekete telefon egy nagyon rövid kis történet volt, és valóban az előzetes már többet mutat az eredetinél.

Viszont... 
  • Mi történik egy fával a halála után? 
  • Milyen élete volt Van Helsing 2 fiának az apja mellett? 
  • Mi van ha egy fiú bogarakat eszik, majd egy reggel levedli emberi testét? "Az vagy amit megeszel?" 
  • Mit él át egy fiú, akit a szülei furcsa helyre visznek, ahol maszkokkal rémisztik halálra? Tényleg megbolondultak vagy csak egy beteg szexuális játék?
  • Mi történik ha rájösz, hogy gyermekkori szuperhős köpenyeddel képes vagy a felhők közé szállni? 
  • Mi van ha egy csodás új horror sztori megalkotója pont olyan beteg mint a történetei? 
  • Mi lenne ha el lehetne raktározni az ember utolsó kiadott lélegzetét, hallani lehetne mit akart utoljára mondani? 

Ha bármelyik felkeltette az érdeklődésed, akkor irány a könyvesbolt, ugyanis ebből a novella válogatásból mindenre választ kapsz. 

Nagyon tetszett, hogy nagyon sokszínű válogatást kaptunk, sokféle történet, és mind nagyon különbözött a másiktól. 

Voltak vámpírok, szupergonoszok, szellemek, minden ami a horror kategóriában rendszeresen jelen van, minden ami egy ilyen kategóriát azzá tesz ami. 

Joe Hill apjához hasonlóan a legtöbb történetet nem zárja le, inkább csak elindít valamit, egy elképzelést, aztán az olvasóra bízza, a  befejezések korlátlan lehetőségét. Ez néha picit zavaró, de abszolút megszokható, élvezhető. 

A karakterei életébe viszont mindig megfelelő betekintést nyújt, a részletekkel kapcsolatban figyelmes, a világfelépítés nincs elhanyagolva. 

A fekete telefonról, a fekete lufikról, és a bohóc kategóriáról egyből Penny Wise jutott eszembe. 

Jó amikor a tehetség öröklődik, és itt maximálisan megtörtént. Ha egyszer életrajzi regény készülne abból, hogy milyen SK fiának lenni, arra biztos beneveznék. ;) 

Nekem most ez 5 csillagot ért, a legmagasabb pontszám amit eddig ebben a kategóriában adtam. :)



 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése