About

2022. április 5., kedd

Cecelia Ahem - Szeplők

 "Mindenki arra az öt emberre hasonlít a leginkább, akikkel a legtöbb időt tölti."

Ez a könyv megváltoztatott bennem valamit. Megint, megint egy olyan pillanat, amire azt mondom, hogy igen, ezért KELL olvasni.
Mindenki arra az öt emberre hasonlít a leginkább, akikkel a legtöbb időt tölti. Egy elmélet, ami megragad az ember fejében.
Valószínű amikor elgondolkodunk az 5 emberen, talán rájövünk arra, hogy nem a megfelelő emberekkel vesszük körül magunkat, és arra is, hogy olyan emberekkel szeretnénk lenni, akik sosem fognak megfelelően értékelni minket, miközben nem tulajdonítunk jelentős figyelmet azoknak, akik igazi gyémántként ragyoghatnának minket körül.



Érdekes, mer az elején untam, a főszereplő, Allegra karaktere is idegesített.
Aztán szép lassan megszerettem, megértettem, és kicsit önmagamat is megláttam benne.
Az ember, akit elhagyott az egyik szülője, mindig a szeretetéhes lesz, mindig kevésnek fogja érezni magát, érdemtelennek mások szeretetére. 
Annyi mindent rontottam el azért, mert én magam sem hittem, hogy szerethető vagyok, és amikor valaki kilépett az életemből, természetesen magam ostoroztam, hogy túl kevés voltam, hogy nem voltam elég jó. Küzdöttem emberekért, akik nem akartak jelen lenni, megannyiszor. 

De ez a könyv ráébresztett arra, hogy azért mert vannak emberek, akik nem becsülik azt aki vagy, az nem jelenti azt, hogy nem vagy elég jó. Annyira koncentrálunk mégis ezekre az emberekre, hogy nem vesszük észre, hogy mennyien vannak, akiknek pontosan úgy lennénk tökéletesek ahogy vagyunk. 
Gondolkozz el, ki lenne az az 5 ember (nem családtag lehetőleg) akik formálhatják a jellemedet? Talán nem én vagyok az egyedüli, aki nehezen tudna erre választ adni.

A történet szerint Allegrát édesapja nevelte fel, anyja elhagyta. 
Minden vágya, hogy rendőr legyen, de amikor ez nem sikerül, Dublinba költözik, hogy megtalálja anyját, és addig is parkolóőrként helyezkedik el. 
Allegra egész életére jellemző a szabálykövetés, minden pillanata előre eltervezett, egészen addig a napig, míg egy megbüntetett autó tulajdonosa meg nem változtatja a gondolkodását. Allegra ezekután minden erejével azon van, hogy kialakítsa az 5 legfontosabb embert az életében, akik inspirálják, és hiszi, hogy végén az anyja is benne lesz. 

Elragadó volt, inspiráló, és a végén még picit sírtam is, pedig nagyon régen nem volt ilyenre példa. Csodálatos volt a befejezés. Csodálatos mondanivaló. Megtanít értékelni. 

...és reményt ad. 

Sok témát boncolgatott egy idézet alatt. Azt, hogy mennyire vágyunk a szeretetre, hogy milyen nehéz igaz barátok nélkül, hogy mennyire nehéz otthagyni az otthonod, távol lenni a családodtól, mennyire nehéz elfogadni a saját hibáidat, a megfelelési kényszer, a dolgok amig bántanak, az emberek akik bántanak, az anyagi nehézségek, és az, ahogyan keresned kell a világban a helyed. 

Nem tudom, ki az én 5 emberem, talán nincs is ennyi. 
De akárki lesz is az 5 ember, úgy foglak titeket szeretni, ahogy ti engem, önmagatokért, a hibáitokkal együtt és azt hiszem már nagyon várom a találkozást. <3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése