About

2018. október 18., csütörtök

Holly Black - The Cruel Prince (1.rész)

Holly Black - A kegyetlen herceg

Fülszöveg
Persze hogy olyan akarok lenni, mint ők. Gyönyörűek, égi tűzben kovácsolt pengék. Örökké élnek. És Cardan közülük a leglenyűgözőbb. Őt gyűlölöm legjobban. Annyira gyűlölöm, hogy néha még levegőt venni is elfelejtek, amikor őt nézem.
Egy szörnyű reggelen Jude és a nővérei végignézik, ahogy lemészárolják a szüleiket. A félelmetes gyilkos mindhárom lányt elrabolja, és Tündérföldére, a nagykirály udvarába viszi. Jude-ot csúfolják és kínozzák a halandósága miatt, és hamarosan rádöbben, ahhoz, hogy életben maradjon ebben a kiszámíthatatlan, veszélyes új világban, éppolyan okosnak, agyafúrtnak és hamisnak kell lennie, mint maguknak a tündéreknek.
Csakhogy a hatalomhoz vezető lépcsőfokokat sötét árnyak és árulás lengi körbe. Ráadásul szembe kell néznie a dühítő, arrogáns, ám karizmatikus Cardan herceggel. A lehető legóvatosabban kell eljárnia.


Bár szeretem a Fantasy-t azért azt már észrevettétek, milyen ritkán nyúlok felé, hiszen a vélemények többsége romantikus. Ezúton is bánom, hogy ennyi ideig halogattam ezt a műfajt, hiszen ez a könyv felülmúlta minden elképzelésem. 

Kezdjük azzal, hogy a könyv világa rendkívül jól fel volt építve, és segítségül még egy térképet is kaptunk hozzá. 

Nagyon pozitív volt számomra, hogy a tündék kegyetlen népségnek voltak bemutatva.
Bár gyönyörűek voltak, s kecsesek pont annyira gonoszak, némileg segített ezen a tényen, hogy a hazugságra képtelenek, ami főszereplőnket előre vitte, hogy halandóként is nagy dolgokat érjen el. Furcsa belegondolni, hogy az ember egyik legnagyobb képessége a hazugság, még is így van. 


Először a legelején a kezdő pár oldalt leszámítva picit gyerekesnek éreztem a történetet de a végére abszolút mondhatom, ez bizony nem igazán gyerekeknek való, inkább egy harcos, vérengzős story, varázslatos elemekkel megspékelve, s legnagyobb örömömre azért egy minimális romantikát is kaptunk a sok cselszövés és fondorlat mellé. 
Mert egy percig sem volt unalmas, csak úgy olvasatta magát, rengeteg meglepetéssel, fordulattal.

A karakterekről is szeretnék ejteni pár szót.
Számomra Cardan best volt az elejétől a végéig, sőt a végére még jobban imádtam! Amennyire kegyetlennek mutatták be ahogyan a nevében is benne van, pont annyira volt csodálatos, s érdekes személyiség egyben, nála sosem tudtam hová tenni a dolgokat.

Főszereplőnk Jude is egy abszolút megnyerő karakter, vitte a hátán az egész könyvet, megdöbbentett rengeteg alkalommal, mi több irigyeltem őt, hogy halandó létére ennyire merész és bátor, s ennyire lelketlen és a legnagyobb szív egyszerre.

Nagyon várom a folytatást, mindenkinek nagyon ajánlom a könyvet, ezúttal férfiaknak is! 




Főszereplőnk Jude boldogan él, édesanyjával s édesapjával míg egy napon egy fura figura jelenik meg az ajtajukban, s lemészárolja a szüleit. 
Őt és testvéreit pedig lóra rakja, s tündérföldére viszi, ahol a gyerekeknek meg kell küzdeniük a gyásszal, az új varázslatos világgal, s nevelőapjuk Madoc tette miatti haragjukkal. 

Sajnos mindezt nehezíti, hogy halandóként a tündérek semmibe veszik őket, vagy is inkább bántják, éreztetik vele, hogy az ember arra született, hogy meghaljon,
míg a tündérek örökké élnek.

De a lány nem hagyja magát, elszántan megy a célja felé, hogy megmutassa nekik, hogy ő sokkal több is lehet, mint egy egyszerű halandó!

Bár
Madoc súlyos bűnt követett el ellene a szülei megölése miatt, szépen lassan még is kezdi megszeretni őt, aki harcra tanítja, s aki saját lányaként neveli. 

De Jude-ot annyira lefoglalja a bizonyítási kényszer a tündérek és önmaga felé, hogy szépen lassan nagyobb kalamajkába keveredik mint azt valaha is gondolta volna, kezéhez vér tapad, az élete hajszálon múlik, pedig még az új király koronázása és egyben a legnagyobb veszedelem csak most kezdi el felütni a fejét. 
Rájön, hogy nem minden fekete és fehér, hogy nem mindig a jó "lényekben" bízunk meg, s talán a legjobb megoldás ha ellenségeinket tartjuk a legközelebb magunkhoz, csak aztán ne szeressünk belé. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése