About

2022. szeptember 22., csütörtök

Jack Ketchum- A szomszéd lány

A bukás előtt elmúlik a büszkeség."

Régóta halogatom ezt a regényt, pedig molyon 90%-ot teljesített, mindenki úgy véleményezte, hogy "brutális" "nem tudtam aludni" "nagyon megviselt" 
Eddig egyetlen egy könyvre tudtam azt mondani, hogy megviselt - természetesen romantikus műfajban több is, de thrillerben kevés - ez pedig Sarah Pinborough-Ha addig élek is c. sztorija volt. Na azt hiszem ez, még picit azon is túl tett. 


Nincs benne nagyobb titok, mint az, hogy kínzások sokasága, és brutalitás jellemző a történetre, amelynek főszereplői gyerekek, ez teszi még borzasztóbbá, illetve az, hogy igaz történeten alapul. 

A történet az 1950-es években, Amerika egy elszigeteltebb területén játszódik. A fiatal Meg és húga a szülei halálos balesete után, kénytelen egy rokonhoz költözni, ahol még a balesetnél is sokkal rosszabb dolgok várnak rájuk. 
Meg hamar megtanulja gondozójától, hogy nőnek lenni bűn, hogy minden nő csak szexuális játékszer, és a legjobban akkor jár, ha képtelen szeretni a férfiakat, és nem érez vágyat irántuk. 

Jack Ketchum könyvét Sylvia Lickens halála inspirálta,és bár nem ugyanazt a történetet kaptuk, nagyon hasonlót. A fiatal lányt gondozója 1965-ben brutálisan megkínozta, 3 hónapig bezárva tartotta, majd meg is ölte. Gertrude Baniszewskit a brutális tett elkövetésében gyerekei is segítették, mitöbb a szomszéd gyerekeket is sikerült rávenni Sylvia kínzására. Sebeire sót öntöttek, a saját ürülékével etették, cigarettát nyomtak el a testén, forró vízben fürdették. 





Mindezek után nehéz választ adni arra, hogy tetszett e a könyv...Inkább fogalmaznék úgy, hogy nagyon át tudta az író adni, azt a megaláztatást és fájdalmat amit a Sylviát alakító Megnek kellett átélnie. 
A végén patakokban folytak a könnyeim... 
Nem tudok okot adni arra, hogy javasoljam a könyv elolvasását, de akinek jól bírja a lelke az ilyesmit, annál úgy is a kíváncsiság fog győzni.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése