About

2019. április 2., kedd

Sarah J. Maas -Throne of glass (1.rész)

Az ​ismert világ leghíresebb orgyilkosa. Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző, ifjú nő számára.
Távolvég sötét, nyomorúsággal teli sóbányáinak mélyén egy megviselt,tizennyolc éves lány robotol a rabszolgák között. Életfogytiglanig tartó kényszermunkára ítélték. Hiába képezték ki a földrész legjobb orgyilkosai. Hiába lett a halálos mesterség leghíresebb művésze. Elkövetett egy végzetes hibát. Elfogták.
A kegyetlen börtönbe egy napon különös látogató érkezik. Az ifjú és felettébb jóképű Westfall kapitány meglepő ajánlatot tesz a rettegett orgyilkosnak. Szabad lehet, ha előtte végrehajt egy hihetetlenül vakmerő és elképesztően nehéz feladatot. Az ország koronahercege bajnokot akar küldeni az apja halálos versenyére. Csatasorba állnak a birodalom legtehetségesebb tolvajai és legkönyörtelenebb harcosai. A küzdelem tétje az életben maradás. Ha győz, Celaena visszanyeri a szabadságát. Függetlenül attól, hogy képes lesz-e megnyerni a kegyetlen versengést, megrázó felfedezés vár az ifjú hölgyre. Már csupán az a nagy kérdés, hogy meglágyulhat-e egy orgyilkos kőszíve.



Megmondom az őszintét az elején úgy gondoltam, hogy ezentúl a sorozatokat egyben hozom el és nem külön - külön taglalva, s ez jó döntés is a rövid sorozatoknál, de ez egy igazán összetett könyv, így részekben fogom elhozni.

Nagyon nehéz lesz spoiler mentesen intézni ezt, így az első részről a véleményem ha olvastad, akkor javaslom, hogy a második rész véleményezésének csak az első rész elolvasása után kezdj neki, ugyanis  a második részről a posztom már sejtetni fogja az első rész történéseit. 


Mindannyian tudjuk mekkora hype-nak örvend ez a sorozat, s a régebbi live-jaimnál sokan kérdeztétek olvastam e Sarah J. Maas könyveit, így éppen itt volt az ideje, hogy belekezdjek.

Megszeretném jegyezni, hogy a borító szerintem borzalmas, sokkal jobbat képzelnék el neki, főleg, hogy a legutóbb kijött rész még csak nem is hasonlít a sorozat többi kötetéhez. 

Maga a könyv könnyen olvasható, habár az elején nehezen tudtam tisztába jönni a szereplőkkel - de aztán belejöttem. 



Az első rész legeleje számomra egy nagyon lassú folyású kis patak volt, nem igazán értettem miért szeretik ezt a könyvet annyian, szinte halálra untam magam. Majd a közepe felé úgy beindult, hogy a Rémre, majdnem belehaltam a kíváncsiságba.

Rengeteg kérdés és titok övezi ezt a könyvet, amely szépen lassan csepegtetve derül ki, éppen annyira lassan, hogy az idegeidre menjen, de nem annyira lassan amitől túl húzottnak éreznéd. 




A könyv egy tökéletes recept, pontosan kimért romantikával, mágikus lényekkel, harccal, feszültséggel, félelemmel, szerethető karakterekkel, s bizony olyan karakterekkel is akiktől elkap a frász, s tényleg félelemmel olvasod a róla szóló sorokat - mindez egy középkori világban - amely számomra nem egy kedvelt korszak - még is pozitívan csalódtam, mert rendkívül valósághű az egész ábrázolása.  Tehát a történetet felépítése és a világa szinte tökéletes.
(Celaena)

Főszereplőnk Celaena Sardothien már kevésbé alaposan felépített karakter, akit ennek ellenére egyszerűen nem lehet nem szeretni. Talpraesett, humoros de egy orgyilkoshoz képest túlontúl lelkis, s bár többször is elhangzik, hogy ő a legjobb, még sem tudtam elképzelni mindezt egy 16 éves lányról. A férfiakkal kapcsolatban sem igazán tudja, hogy mit vagy kit akar. 
(Dorian)

Másik kedvencem Dorian Havilliard, Adarlan hercege aki cseppet sem hasonlít édesapjára a lánnyal ellentétben viszont pontosan tudja mit akar. Inkább könyvmoly mint harcos, de jószívű, kedves, értelmes, nagyon nagyon kellemes karakter, nagyszerű uralkodó válhat belőle egyszer. Nagyon pozitívan képzeltem őt el, sötét hajával, kék szemeivel, annyira, hogy még kicsit én is belezúgtam. Habár ahogy olvastam a véleményeket ezzel nem csak én vagyok így. 
(Chaol)

A másik szereplő aki legtöbb szerepet kapja Chaol Westfall - a királyi őrség kapitánya - bevallom ő valahogy nem fogott meg. A könyv elején egy hideg, távolságtartó katona - de a vége felé Celaena  megtetszik neki, így egy kicsit felenged, s jobban megismerhetjük őt. 

Azt gondolom az első rész jól elővezette a továbbiakat, a vége egy hihetetlenül jól megírt csatajelenettel zárult, tehát biztosan azonnal a következő kötet után fogsz nyúlni.

S hogy lássátok valóban a humor is elengedhetetlen része volt a könyvnek, hoztam egy idézetet is:
 
  – Gyere, odaviszlek az ágyadhoz. 

    – Nem úgy vagyok rosszul – méltatlankodott az orgyilkos. Chaol leült az ágy szélére, és elkezdte felhajtani a takarókat. A belépő cseléd elkomorodva bámulta a padlót borító mocskot. Hátrakiáltott segítségért. 

    – Hát akkor hogy van rosszul? 
    – Megjött a… – dadogta nagy nehezen, és olyan forróvá vált az arca, hogy majdnem megolvasztotta vele a padlót. Jaj, te sötét fajankó! – Visszatért a havibajom. 
    A következő pillanatban már a kapitány arca is úgy lángolt, mint a lányé. Hátralépett, és beletúrt rövidre nyírt barna hajába. 
    – Én… ha tehát… akkor most talán távozom – dadogta, és meghajolt. Celaena minden baja ellenére önkéntelenül is elmosolyodott, mert a vitéz testőr olyan gyorsan eltűnt a szobájából, hogy azt akár menekülésnek is tarthatta volna. Ráadásul Chaol megbotlott a küszöbben, és majdnem kizuhant az előszobába.
Egy szó mint száz, amikor ezt a posztot írom, már túl vagyok a második könyvön is, és szinte remegve várom, hogy neki kezdjek a következőnek. Mindenkinek ajánlom kortól függetlenül, nemtől függetlenül! 



Celaena egy rabszolga táborban éli a mindennapjait, egy bányában kemény munkával töltve.
Habár ő volt Adarlan leghíresebb és egyben legjobb orgyilkosa csapdát állítottak neki és elfogták. Pontosan nem derül ki mi történt - de egy előzmény kötet gondoskodik majd a kép kitisztulásáról.
Annyit tudunk szerelme meghalt ebben a küldetésben. 

Ebből a táborból még neki sem sikerül megszöknie akármennyire jó is, szóval kapóra jön, hogy Adarlan királya - aki nem mellesleg a világ egyik leggonoszabb emberének mondható el - aki kizárta birodalmából a mágiát, és megölt mindenkit aki ellenállt neki - versenyt hirdet, a bűnözők között s a nyertes az ő bérgyilkosa lehet, amit rendkívül jól megfizet, mellette pedig, a munkaidő letöltése után szabadságot ígér.
A lány kapva kap az alkalmon, amikor a katonák felajánlják neki a lehetőséget, miszerint 3 év a király szolgálatában, és utána mehet amerre a szeme lát. Így el is indul az üvegpalotába, ahol speciális kiképzésen vesz részt a végső összecsapásig.
De mindeközben, valaki elkezdi sorra "kibelezni" az orgyilkosokat, és a lány hamar rájön, hogy talán a mágia bizonyos részei nem is haltak ki, ahogyan sejtette, s most valami szörnyű erő leselkedik rájuk. Tehát elkezdi felkutatni a "gyilkost" miközben vészesen közeleg az utolsó összecsapás, ahol a legerősebbel kell megküzdenie!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése