About

2019. június 22., szombat

Margaret Atwood - The ​Handmaid's Tale

A ​regény – egy orwelli ihletésű disztópia – egy jövőbeli, vallási fundamentalista államban játszódik, ahol a főhősnőt csupán azért tartják becsben, mert azon kevesek egyike, akinek termékenysége az atomerőművek által okozott sugárszennyezést követően is megmaradt. Az ultrakonzervatív Gileád Köztársaság – a jövő Amerikája? – szigorú törvények szerint él. A megmaradt kevéske termékeny nőnek átnevelő táborba kell vonulnia, hogy az ott beléjük vert regula szerint hozzák világra az uralkodó osztály gyermekeit. Fredének is csupán egy rendeltetése van az idősödő Serena Joy és pártvezér férje házánál: hogy megtermékenyüljön. Ha letér erről az útról, mint minden eltévelyedettet, őt is felakasztják a Falra, vagy kiűzik a Telepekre, hogy ott haljon meg sugárbetegségben. Ám egy ilyen elnyomó állam sem tudja elnyomni a vágyat – sem Fredéét, sem a két férfiét, akiktől a jövője függ… 
A regényt 1986-ban Nebula-díjra és Booker-díjra jelölték, 1987-ben pedig megnyerte az első Arthur C. Clarke-díjat.

A Booker- és Arthur C. Clarke-díjas kanadai írónő kultuszregényéből – a világhírű Nobel-díjas angol drámaíró, Harold Pinter segítségével – szokatlan gondolati mélységeket feltáró film is készült.



Nagyon nehéz erről a könyvről véleményt mondanom, mert túlságosan is bennem él a sorozat aminek hatására a könyvet elkezdtem olvasni, és aminek hatására a könyv kevésnek bizonyult. 

Nem én vagyok az egyetlen, sokan kérdeztétek az Instagrammon, van e a könyvnek második része, ugyanis a sorozat már jócskán a harmadik évadnál tart. Sajnos el kell keserítsek mindenkit, a könyv egy részes, tehát a történet lezárul, illetve olyan véget kapunk, hogy döntsük el mi, mi is történt ezután, mert itt a lényeg nem az, mi lett June-al hanem az, hogy elmesélte a történetét. 
Képtalálat a következőre: „the handmaids tale”
A könyv egyébként nagyon hasonlít a sorozathoz, annyiban más, hogy a sorozat tovább vitte azokat a karaktereket, akiket a könyv mondhatni lezárt. 

Ritka amikor egy sorozat többet tud nyújtani mint az adott könyv mindezt úgy, hogy nem elrontja hanem sokkal sokkal feljebb viszi az alap történetet. Azt gondolom, Margaret Atwood büszke lehet erre a sorozatra, hiszen az elképzelése úgymond szárnyakat kapott. 
Képtalálat a következőre: „margaret atwood”
Sokan kérdeztétek azt is, szerintem az írónő folytatni fogja e ennek hatására a könyvet. Nos én kétlem, hiszen már 79 éves, nem hiszem, hogy szeretne a továbbiakban ezzel foglalkozni. Amit röviden tudni kell róla - illetve illik, hogy kanadai írónő, irodalomkritikus és feminista aktivista, illetve több jó könyv is kikerült már a kezei közül, például az Alias Grace. "Többek között a Man Booker-díj és az Arthur C. Clarke‑díj díjazottja. Kétszer részesült irodalmi téren állami kitüntetésben (Governor General's Award). Atwood az utóbbi idők egyik legelismertebb és legtermékenyebb regényírója, de mint költő is figyelemreméltó az irodalmi munkássága. Sok versét mítoszok és tündérmesék inspirálják, melyek iránt nagy érdeklődést mutatott gyerekkora óta. Novellái számos folyóiratban megjelentek."

Visszatérve a könyvre, azért nehéz írni róla, mert nem tudom eldönteni, ilyen izgalommal és szeretettel olvastam volna e akkor is, ha nincs bennem a sorozat által mutatott kép. Értettem volna egyáltalán? Vagy hatalmas baromságnak tartom? Kiforrott történet volt, vagy azért éreztem úgy, hogy kezdetleges, mert a sorozat sokkal részletesebb? 

Mindenesetre az alap ötlet nagyon jó, nagyon elvont, nagyon érdekes képet ad arról, hogy akár ilyen is előfordulhat a jövőben, vagy előfordulhatna. Mindenesetre én azt ajánlom, hogy mindenki kezdje el a sorozat első évadát előbb, majd mindezek után kezdje el a könyvet, vagy akár egyszerre a kettőt, hiszen így biztos minden érthető lesz a számára, és segít elképzelni amit Margaret mutatni szeretett volna nekünk. 
Érdemes e elolvasni? Ha rajongó vagy és nagyon megfogott a sorozat, akkor igen. 
Ha nem, ha nem érzed különlegesnek akkor semmiképp. A könyv nem fog segíteni, vagy többet nyújtani. 
Én talán valami megértést vártam tőle. Mélyebben belebújni abba, még is hogyan alakulhatott ez az egész ki. 
Ezt sajnos tényleg nem kaptam meg. 
Miről is szól alapjában véve ez a történet? 
A színhelyünk ügye Ghilead. Lássuk csak picit azért, hogyan is alakult ki. 

Elsősorban a nőket kirúgták a munkahelyükről. 
A fizetéseket a férjekre bízták. 
A számlájukat tiltották, ellehetetlenítették számukra a munkaképes egyén lehetőségét. 

Aztán jöttek a határ zárok. Bizony. Se ki - se be. 
A termékeny nőket szolgálólányoknak adták azon férfiak és feleségeik számára akik tehetősebbek voltak. 
Kik voltak ezek az emberek? 
Parancsnokok és feleségeik. Tehát politikusok, mondjuk így. 
Kik voltak a szolgálólányok, mi volt a céljuk? 
Gyermeket szülni. Tenyészkancák voltak. A parancsnokok nagy része nem volt képes a gyermeknemzésre, persze ezt nem szabadott kiejteni. A férfiak semmiért nem lehettek hibásak semmiben. 

A többségük felesége volt a meddő - ha nem így volt, akkor is így volt. 

Tehát ezeket a lányokat pirosba öltöztették, és bizonyos "rituálé" keretei között, havonta egyszer "megerőszakolták" őket a feleségük jelenlétében. Majd ha a gyermek megszületett, a szolgálólány oda adta a parancsnoknak és feleségének, aztán ment a következő családhoz. Az a gyermek nem az övé volt nem voltak "anyai" jogai. 

Mi van azokkal a nőkkel akik terméketlenek? 
Mehettek a gyarmatokra a mérgező földet lapátolni. Vagy elmehettek egy kéjbárba dolgozni, ahol a parancsnokok múlatták idejüket a feleségeik nélkül, persze mindezt titokban.
Mi történt ha a nők nem engedelmeskedtek? 
Többségüket megcsonkították, hiszen ahhoz, hogy szüljenek nincs szükségük a ujjukra avagy mindkét szemükre. (Ez a sorozatban volt így a könyvben nem vagyok biztos. ) 
Mindenhol gépfegyveres alakok, katonák és "szem"-ek őrizték a rendet. Ha valakinek még is sikerült megszöknie Kanada menekült jogot biztosított nekik. 

Ki az a June? 
Szolgálólányként dolgozik, az egyik utolsó termékeny nő, így a nőknek abba a kasztjába tartozik, akiket szexuális rabszolgaságra kényszerítenek a világ újbóli benépesítésére irányuló utolsó kétségbeesett erőfeszítés nevében.Ebben a rémisztő társadalomban kell életben maradnia a Vezérek, kegyetlen Feleségeik, a háztartásvezető Marthák és a többi Szolgálólány között - akik közül bárki Gileád kémje lehet -, és beteljesítenie célját: mindezt túlélni és megtalálni a lányát, akit elvettek tőle.
Köszönöm szépen, hogy elolvastátok a posztot remélem sikerült számotokra valami érdekessel, vagy újdonsággal szolgálnom. :) 
SPOILER 
Mi volt másként a könyvben? 
Nem hiszem, hogy mindenre emlékszem de azért pár dolog feltűnt. 
1. June nem nevezte magát sosem az eredeti nevén a könyvben, egy apró utalásból sejthetjük, hogy ez lehetett a valódi neve. 
2. A könyv szerint a Waterford family már a harmadik család volt ahová June-t kiküldték. 
3. June sosem tudta meg mi történt a férjével. 
4. June akkor látta utoljára barátnőjét Moyrát amikor a kéjbárban találkoztak, ahol Moyra úgymond prostituáltként dolgozott.
5. June a könyv szerint is teherbe esik. 
6. A könyv ott ért véget, hogy Nick átadta a szemeknek June-t és azt mondta neki, bízzon benne, menjen velük ne ellenkezzen.
(Ez volt a sorozatban az a rész amikor a felakasztásra vitték a szolgálólányokat amiért nem dobálták halálra kővel a társukat - de aztán még sem akasztották fel őket. )  
Nem tudjuk sikerült e megszöknie vagy mi történt ezek után, ezt az írónő ránk bízta. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése