About

2020. december 19., szombat

Kiss Edina - Égszínkék

 

Kiss Edina - Égszínkék


Fülszöveg:

A ​novelláskötet a kapcsolatokat állítja középpontba. Hiszen kapcsolataink másokkal, önmagunkkal és a világgal azok, melyeken keresztül értelmezzük és megéljük önmagunkat. De az író nem idealizálja őket, hanem realisztikusan mutatja be a tényt, hogy hol erőforrásként, katalizátorként szolgálnak és szárnyalunk tőlük, máskor pedig a szenvedések, fájdalmak és veszteségek eredői. Így vagy úgy, de egy életre nyomot hagynak a lelkünkben.

Különösen izgalmas, ahogy a férfi-nő kapcsolódás dinamikái rajzolódnak ki a kapcsolat különböző állomásain az egymástól független novellákban. Kezdve az ismerkedés izgalmától a házasság számos kihívásáig.

Minden történetben közös, hogy a főszereplő életigenlő karakter, aki kapcsolatban van olyan belső vagy külső erőforrásokkal, melyekkel képes átbillenni a holtponton vagy épp a fejlődés irányába katalizálni a helyzetet.

A erőnkhöz való hozzáférés és megoldási stratégiák igazi kincsestára, melyeket ha tudatosítunk, mintaként és inspirációként szolgálhatnak számunkra is.

Ha érdekel a bejegyzés kattint a "tovább olvasom" felületre! 


Véleményem:

Nagyon megcsúszva hozom ezt az értékelést, a tanulás, a kressz, a munka és az instagram profilom mellett, szinte alig-alig marad időm értékelni is amit olvasok. Sajnos ez az év nagyon kevés olvasott könyvvel zárult a tavalyihoz képest, de ha kerestek egy jó könyvet még a decemberi hónapra akkor szerintem az Égszínkék című kötetet mindenképp érdemes kézbe venni. 


A borító egyszerűsége ne vezessen meg titeket (egyébként gyönyörű, és stílusosan egy kék szallaggal átkötve érkezett hozzám.) mert a tartalom ennél sokkal összetettebb.

A könyv több novellát tartalmaz, ahogy a fülszövegben is olvashattátok "a férfi - nő kapcsolódás dinamikái rajzolódnak ki a kapcsolat kölönböző állomásain."

Ebből következik, hogy nagyon életszerű történeteket és karaktereket kaptunk, akiknél azt éreztem, hogy könnyedén tudok azonosulni velük.

Azt hiszem a "Beavatás" volt a kedvenc részem, mert rengeteg alkalommal elgondolkodom azon, mi lett volna ha...Szerintem sokan vagyunk így ezzel, talán elképzeljük néha azt is, milyen életünk lett volna, ha bizonyos helyzetekben másképp döntünk. (A jómúltkor néztem egy sorozatot aminek az alappillére volt ez a kérdés, a főszereplő végignézhette az összes lehetséges végkimenetelt, talán azóta foglalkoztat ez a kérdés annyira.)

Szeretem az ilyen novellás köteteket, mert hajlamos vagyok a hosszú történeteket egy idő után elunni, az ilyen köteteknél viszont szinte garantált, hogy izgalmasak lesznek a sorok. 

"Megállt a terem küszöbén. Imádta a tánciskola illatát, fűszeres parfümök enyelegtek a cipősarkak által felvert porral, a hangsúlyok felerősödtek, illata volt a nevetéseknek, az ékszerek hideg csilingelésének, a színpadias mozdulatoknak, a rúzsoknak és inggalléroknak… Még a villamos beszűrődő zakatolásának is illata volt."

Volt novella, amely meglepetést okozott és volt olyan is ami szomorúságot, de azt hiszem a lélektani történeteknél kulcsfontosságú, hogy hatással legyenek az emberre. 

Magával ragadott, nekem nagyon tetszett, azoknak ajánlom, akik szeretnek elveszni az érzelmek tengerében.

Értékelésem:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

designed by Charming Templates