About

2020. december 29., kedd

DAPHNE DU MARUIER - A MANDERLEY HÁZ ASSZONYA

"...Az éjszaka álmomban megint Manderleyben jártam. Mintha újra ott áltam volna a vasrácsos kapunál, amely a felhajtóhoz vezet." 

Amikor ezt a könyvet olvastam azt éreztem, hogy na igen! VÉGRE! 
Ez egy olyan olvasmány volt számomra ami hozta azt a középutat amit én nagyon szeretek.(Ne legyen semmiből túl sok - vagy túl kevés.) Mitöbb, meglepett. Bevallom őszintén, romantikus regénynek hittem. Nem volt az. Később thrillernek gondoltam, netán valami szellemekkel megspékelt horrornak? Talán minden volt egyszerre és mégsem volt egyik sem. Egy csodálatos lélektani regény volt.

Én a fülszöveget nem olvastam, túl sokat elárul, csak a netflix film előzetesét néztem meg, ezt nektek is javaslom ha az itt leírtak nem adnának kellő tájékoztatást.

Már a kezdés is nagyon tetszett.

Ha érdekel a bejegyzés kattint a "tovább olvasom" felületre! 

 Véleményem:


A történet szerint egy fiatal lány (aki mindvégig névtelen marad) egy munkalehetőségnek köszönhetően megismerkedik egy szállodában a jóképű Mr. de Winterrel, akiről az a hír járja, hogy szinte belebetegedett első felesége  rejtélyes halálába. 

Az első beszélgetést még több beszélgetés, majd közös programok követik, s bár a férfi elég titokzatos illetve tartozkodó, a fiatal lány hamar szerelmbe esik. 

Nem csoda tehát, hogy naívan igennel felel, amikor a férfi feleségül kéri, s ígéretet tesz neki, hogy a világ egyik legszebb helyén lakhat vele, Manderley asszonya lehet. 

Ám amikor Manderleybe érnek a férfi megváltozik, elridegül, feleségét gyermekként kezeli. Az első feleségéről nem beszél, folyamatosan titkolózik. Az alkalmazottak kitaszítják az amúgy is borzalmas önbizalommal rendelkező lányt és ha ez nem lenne elég az első feleség szelleme folyamatosan ott van mindenhol. Minden virágban, szobában, tárgyban, illatban... 

" - Szeretném, ha nem bánnál úgy velem, mint egy hatéves kislánnyal. 
- Hogy bánjak veled? 
- Mint ahogyan más férfiak bánnak a feleségükkel. 
- Megverjelek? " 

Az első feleség : Rebecca. A tökéletes, magas, kecses, gyönyörű és eszes nő, aki hibátlanul vezette a háztartást, tulajdonképpen mindenben jobb volt a második Mrs. de Winternél és ezt nem is próbálják titkolni előtte.

Hogyan lehet ezen felülkerekedni?  

Bár nem tudtam, mikori ez a könyv, azért éreztem, hogy nem mostanában íródott - az eredeti mű 1938-ban került ki, ami nagyon tetszett, hogy rendkívül korhű. Majd ezt egy Hithcock film - további regénykiadások új köntösben és most végezetül egy netflix adaptáció vitte tovább. Ez a könyv kora legnépszerűbb írójává tette a 25 éve elhunyt - Daphne Du Maruiert.

Értékelésem:


Mimi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése