About

2020. december 29., kedd

Daphne Du Maruier - A Manderley ház asszonya (Rebecca)

  Daphne Du Maruier -

 

        A Manderley ház asszonya

Fülszöveg:
Cselekményleírást tartalmaz!
Fesztelen ​léptű inasok, pattogó tűz a könyvtár kandallójában, fehér damasztabrosz és ezüstkészlet a 
teázóasztalon, dédanyák képei a galérián – ez Manderley. De baljósan vöröslő rododendronok és temetőket idéző, sápadtkék hortenziák a kertben, a tenger vészjósló mormolása – ez is Manderley. Szertartásos étkezések, 
vizitek és vendégfogadások, séták a Boldog-völgyben, és készülődés a jelmezbálra – ennyiből áll Manderley lakóinak élete, legalábbis a cselédség meg a garden party szerencsés meghívottai szemében. Ám a mindvégig névtelen főszereplő, az érzékeny idegrendszerű új úrnő híven beszámol ennek az életnek a fonákjáról is: a titkos bűntudatról, a névtelen szorongásról, a rettegésről, ami ugyanúgy elválaszthatatlan Manderleytől, mint a kényelem és a fényűzés. Mert félelem mérgezi az itt élők lelkét: a fiatalasszony a halálfej arcú Mrs. Danverstől fél, még inkább a halott Rebecca kísértetétől – ám valójában attól retteg, hogy méltatlan lesz Manderleyre, és kiűzetik onnan. Maxim de Winter a bűntett leleplezésétől és a botránytól retteg – de lényegében ő is Manderleyt fél elveszteni, mint ahogy Manderley kedvéért tűrte oly soká, néma cinkosként, egy démoni asszony aljasságait. Sejti-e vajon, hogy – bár az igazságszolgáltatástól megmenekült – végül is ezért kell bűnhődnie, s éppen Manderley lángjainál – s vele együtt az ártatlanoknak is?

A Hitchcock-film alapjául szolgáló regény páratlan sikerét, a hátborzongatóan izgalmas cselekmény mellett, bizonyára az is magyarázza, hogy rendkívül finom pszichológiával érzékeltette a harmincas évek Európájának szorongásos életérzését, gyáva meghunyászkodását – s tette ezt 1938-ban, egy évvel a Manderleyk egész féltett világát felperzselő tűzvész előtt.
Ha érdekel a bejegyzés kattint a "tovább olvasom" felületre! 

 Véleményem:
Amikor ezt a könyvet olvastam azt éreztem, hogy na igen! VÉGRE! 
Ez egy olyan olvasmány volt számomra ami hozta azt a középutat amit én nagyon szeretek.(Ne legyen semmiből túl sok - vagy túl kevés.) Mitöbb, meglepett. Bevallom őszintén, romantikus regénynek hittem. Nem volt az. Később thrillernek gondoltam, netán valami szellemekkel megspékelt horrornak? Talán minden volt egyszerre és mégsem volt egyik sem. Egy csodálatos lélektani regény volt.

Én a fülszöveget nem olvastam, túl sokat elárul, csak a netflix film előzetesét néztem meg, ezt nektek is javaslom ha az itt leírtak nem adnának kellő tájékoztatást.

Már a kezdés is nagyon tetszett.
"...Az éjszaka álmomban megint Manderleyben jártam. Mintha újra ott áltam volna a vasrácsos kapunál, amely a felhajtóhoz vezet." 

A történet szerint egy fiatal lány (aki mindvégig névtelen marad) egy munkalehetőségnek köszönhetően megismerkedik egy szállodában a jóképű Mr. de Winterrel, akiről az a hír járja, hogy szinte belebetegedett első felesége  rejtélyes halálába. 

Az első beszélgetést még több beszélgetés, majd közös programok követik, s bár a férfi elég titokzatos illetve tartozkodó, a fiatal lány hamar szerelmbe esik. 

Nem csoda tehát, hogy naívan igennel felel, amikor a férfi feleségül kéri, s ígéretet tesz neki, hogy a világ egyik legszebb helyén lakhat vele, Manderley asszonya lehet. 

Ám amikor Manderleybe érnek a férfi megváltozik, elridegül, feleségét gyermekként kezeli. Az első feleségéről nem beszél, folyamatosan titkolózik. Az alkalmazottak kitaszítják az amúgy is borzalmas önbizalommal rendelkező lányt és ha ez nem lenne elég az első feleség szelleme folyamatosan ott van mindenhol. Minden virágban, szobában, tárgyban, illatban... 

" - Szeretném, ha nem bánnál úgy velem, mint egy hatéves kislánnyal. 
- Hogy bánjak veled? 
- Mint ahogyan más férfiak bánnak a feleségükkel. 
- Megverjelek? " 

Az első feleség : Rebecca. A tökéletes, magas, kecses, gyönyörű és eszes nő, aki hibátlanul vezette a háztartást, tulajdonképpen mindenben jobb volt a második Mrs. de Winternél és ezt nem is próbálják titkolni előtte.

Hogyan lehet ezen felülkerekedni?  

Bár nem tudtam, mikori ez a könyv, azért éreztem, hogy nem mostanában íródott - az eredeti mű 1938-ban került ki, ami nagyon tetszett, hogy rendkívül korhű. Majd ezt egy Hithcock film - további regénykiadások új köntösben és most végezetül egy netflix adaptáció vitte tovább. Ez a könyv kora legnépszerűbb írójává tette a 25 éve elhunyt - Daphne Du Maruiert.

Értékelésem:


Mimi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

designed by Charming Templates