About

2021. január 15., péntek

JEAN HANFF KORRELITZ - TUDHATTAD VOLNA

"Vannak emberek, akik nem tudják kihagyni a lehetőséget, hogy belerúgjanak valakibe. Mert élvezik, ebben jók, ezért élnek. Régen sokat gondolkoztam rajta, vajon miért jó ez nekik. Most már nem teszem. Felesleges. Úgysem fogom megérteni soha."

Első körben szeretném leszögezni, hogy aki látta az adaptációt amelyet a HBO GO csatornán lehet megnézni, az is bátran olvassa el a könyvet, ugyanis a könyv és a sorozat teljesen eltér a végkifejletet illetően. Sokan panaszkodtak arra, hogy a könyv a sorozathoz képest "rém unalmas" de nekem mindkét változat tetszett. 

Bár nagyon vegyesek a vélemények a könyvvel kapcsolatban, azt gondolom abban talán mindenki egyetért, hogy van benne valami ami egyedülállóvá teszi. 

Ha érdekel a bejegyzés kattints az "olvass tovább" felületre! 

Véleményem: 

A regény főszereplője Grace aki egy tökéletes családban él, fiával Henryvel és férjével Johnatannal. Egy napon arra ébred, hogy Henry iskolájából megölnek egy fiatal anyukát. Nem mondanám, hogy túlzottan hatással lesz rá a hír, de a történet akkor kezd bonyolódni számára, amikor a nyomozók is egyre többször
keresik meg őt, és érdeklődnek a férje holléte után... Grace úgy tudja a férje egy orvosi konferencián van, de gyanússá kezd vállni számára a dolog, amikor már napok óta nem éri  őt el. 


Ha egy egyszerű krimit keresel, akkor biztos nem ez lesz a te könyved, mert ebben a regényben nem a nyomozáson van a hangsúly, vagy magán a bűntényen, hanem azon, hogy Grace & Henry hogyan éli meg a történteket. Inkább lélektani regényhez hasonlítanám, amelynek nem feltétlen az a célja, hogy együtt érezz a karakterrel, hiszen a nő személyisége kifejezetten irritáló. Grace egy pszichológus - pontosítva párterapeuta, ahogy a molyon is írták " a szakma minden arroganciájával rendelkezik" -  még könyvet is ír arról, hogy mennyivel előre láthatnánk a jeleket azzal kapcsolatban, hogy nem jó emberhez mentünk feleségül, ezt pedig erősen érzékelteti, azokkal az oldalakkal, amelyekben a pácienseiről beszél. A könyv címe: Tudhattad volna - avagy látnod kellett volna. A sors furcsa fintora, hogy idő közben ő maga is rájön, hogy nem látta a jeleket, amelyeket látnia kellett volna, nem látta, hogy nem jó emberhez ment feleségül, s mennyire elvakult volt méghozzá 18 éven keresztül. Rádöbben, hogy az idilli élet amit eddig élt, korántsem volt igaz, mitöbb a saját férjét sem ismeri. Emelett pedig, meg kell küzdenie a szakmájában elért sikerek elvesztésének gondolatával, és azzal, hogy mennyire megváltozik a társadalmi megítélése. 

Tehát a könyv alapköve, Grace személyiségének fejlődése. Ahogy szépen lassan rájön, hogy minden amit Johnatan tett vele, tulajdonképpen a saját elvakultságának köszönhető. Erre a felismerésre pedig vele együtt jutunk.

Nekem nagyon tetszett, bátran ajánlom mindenkinek! 

"Ha rosszul választunk, teljesen mindegy, mennyi energiát fektetünk a házasság megmentésébe, egyszerűen esélyünk sincs."



 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése