About

2021. január 20., szerda

MUR LAFFERTY - SOLO EGY STAR WARS TÖRTÉNET

"Ahol szeretünk, ott az otthonunk - az otthon, melyet lábunk elhagyhat, de szívünk sosem."

Valamiért, nagyon megragadt bennem vagy talán tudat alatt megérinthetett az a jelenet, amikor a Star Wars utótrilógiájában, pontosabban, az Ébredő Erőben, feltűnik a vásznon maga, Harrison Ford azaz Han Solo és azt mondja társának, Chewbacca - nak, hogy: hazaértünk. 

Talán, ennek hatására, ha eszembe jut maga, a már erőltetetten kínos, vagány szerepet megjátszó karakter, akit egyébként, Harrison Ford formált meg, azóta, automatikusan, Oliver Wendell Holmes gondolata jut eszembe, az otthonról.

Bár, ha engem kérdeztek, más véleményt osztok az otthonnal kapcsolatosan, de ez most maradjon mellékes.Viszont! Ha netán, arról kérdeznétek, hogy mi a véleményem az SW könyvekről, akkor bizony nem játszanám a titokzatos “ blogger segéd “ szerepet és válaszra nyitnám a számat, azaz gépelésre emelném a kezem és kecses, becses újaimat! 

Első ízben már egy korábbi bejegyzés keretein belül, ( amit a Sithek Könyve cím alatt tudtok elolvasni itt a Blogon ) kifejtettem a véleményem egy bizonyos részét, a messzi - messzi galaxis univerzumát feszegető & átölelő könyvekről. De! Most, elérkezett az a pillanat, hogy a korábban elkezdett véleményemet kiegészítsem egy kicsit, amihez tökéletesen passzolnak a kiegészítő részek / könyvek. 

Ha érdekel a bejegyzés kattints az "olvass tovább" felületre! 


Véleményem&Krizinció:

   





                                                               ( a könyv, előlapi borítója )

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kicsi Dávid, aki úgy döntött, hogy bankszámláján megtakarított pénzének egy részét taccsra teszi és könyveket vásárol belőle az interneten… Na jó, viccet félretéve! Talán mindenki emlékszik arra, hogy mekkora port kavart, amikor 2015- ben bemutatták, az ébredő erőt. Erre nem szeretném a betűt pazarolni pár mondatnál tovább, legyen elég annyi, hogy valakik úgy gondolták, hogy a tésztát, egész nyugodtan tovább lehet nyújtani és simán kilehet tölteni, töltelékekkel az előzménytrilógia és az eredeti trilógia közt tátongó űr részeket is. Így született meg, a 2016- ban bemutatott Zsivány Egyes és a 2018- ban bemutatott Solo: egy SW történet is. Hogy ezek miért születek meg és kiknek a fejéből pattant ki, az egy másik kérdés, ami minket jelen esetben nem nagyon érint, talán,  csak annyival, hogy ezzel is egy újabb bőrt lehet lehúzni az emberekről, amin háboroggatunk… De a lényeg!

Azok, akik szeretnek olvasni és már jó ideje rabjai eme csodálatos börtönnek, pontosan tudják, hogy millió egy olyan könyv létezik, amiből filmadaptáció is készült. Azok, akik esetleg szüzek ebben a témában, azok most bizony felvilágosodhatnak és el is veszthetik ezt a szüzességüket a következő sorok által! Ugye, az a normális és általában azt szoktuk meg az olyan műveknél, amiből film is készült, hogy a könyv mindig részletesebb, élvezhetőbb, kidolgozottabbak és ami a fő, eredetibbek azaz könnyebben tudunk azonosulni velük, mint a belőlük készült filmekkel. Szerény személyem szerint, az nem probléma, hogy egy könyvből film készül, ha az jól megvan csinálva és kivan dolgozva akár több részekre szedve is,  de az már szerintem probléma, hogy a film forgatókönyv írói nem tudnak olvasni vagy gondjaik vannak az értő olvasással! Persze, tudom! Biztos ennek is megvan a miértje, de emlékezzünk csak vissza egy kicsit a Harry Potter és az Azkabani Fogoly esetére! Mennyire lebilincselően magával ragadott minket az, amikor a könyv közepe tájékán, Harry megkapja a tűzvillámot és milyen lelombozó volt, mikor a filmben a záró képsorokba suvasztották ezt be, ezt a részt, egy teljesen más köntösben. Ezzel csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy az, hogy egy könyvből film készül, az nem éppen szokott jól elsülni, pláne nem egy rajongó szemében! A Solo: egy SW történet pedig ezt az amúgy sem fényes üveget nemhogy tovább rondítja, hanem millió darabra is töri, amit még ráadásként jól meg is tapos!




                                                          ( Mur Lefferty - a könyv írónője )



Természetesen, én magam is azok közé tartozom, akik előbb látták a filmet, mint olvasták volna a könyvet. Éppen ezért, talán nem csoda, hogy nagyon fellelkesedtem, amikor rátaláltam a könyvre, egy online könyv áruház honlapján, egyszerre két verzióban is! Reméltem, hogy ezek a kiegészítő könyvek, ha már a filmek csak imigy - amúgy látták el ezt a feladatot, tényleg beváltják a hozzá fűzött reményeket és elmondják, akár több részen, köteten át, hogy mi is történt pontosan mondjuk a Sithek bosszúja és az Új remény között. Nagy lelkesen vettem szemügyre a kínálatot, hisz egyszerre lehetett megvásárolni a könyvet puha kötésben és keménytáblás verzióban is, durván ezer forintos felár ellenében, egyértelműen az utóbbit. A jó szokás itt sem maradhatott el, úgyhogy minden féle utánajárás ellenében helyeztem a kosárba egy keménytáblás darabot és rendeltem meg. Bíztam benne, hogy most többet megtudhatok, mint amit a film elárult. Én kis naiv! Teltek a napok és a könyv megérkezett és még aznap este ahogy illik, megszagoltam, megsimogattam, megpróbáltam hogyan is néz ki a polcon, csináltam egy bögre teát, behuppantam a meleg takaró alá és onnantól kezdve nem érdekelt a külvilág. A könyv kivégzése után egyszerűn nem tudtam megszólalni, amit sajnos nem a lebilincselő tartalomnak köszönhettem. A Storyt nem vázolom, hiszen mindenki tudja hogy a Birodalmi Pilótának tanuló Solo szerelmes, álmodozik, kitör a nyomorból, megismerkedik egy wukival és a többi és a többi. Nem viccelek. A könyv után tényleg nem tértem magamhoz fél óráig. Ennek oka pedig az volt, hogy a könyvben pontosan ugyan az fogadott mint amit a filmben láttam. A könyv 295 oldalon ecseteli rizsázva mellékmondatokkal azt, amit a film is elárul. Se többet, se kevesebbet. Igaz a könyv bővített kiadást ígér, de ez nem az amire gondolnál! Míg te a könyv bővített kiadás címszó alatt ezerszer részletesebb történetet remélsz, addig az író, a filmből kivágott jelenetképeket érti a bővített kiadás alatt. Egyszóval!? A Könyv olyan, mintha tollat és pappírt ragadnál a film nézése közben és azt írnád, amit látsz és hallasz, egy - két rizsás utó vagy éppen előmondatokkal kiegészítve. Miután sikerült magamhoz térnem szemügyre vettem a könyvet. A könyvek 95%-a rendelkezik egy fülszöveggel, ami felkorbácsolja az érdeklő fantáziáját és olvasót csinál belőle. Itt nem. Itt nem kapunk normális fülszöveget, ami egyben érdekfelkeltő, titokzatos, hanem egy rövid történet leírást, ami valljuk be elég illúzió romboló.



                                                               ( a könyv, hátlapi borítója )

A jól megszokott gondolkodás és merengés ezúttal elmaradt miközben a könyvespolc irányába vánszorogtam és a csalódottság vette át mindennek a helyét.

Persze, ez nem jelenti azt, hogy a könyv rossz lenne, hisz az aki kedveli a Solo és Wuki párost illetve előbb nyúl a könyvért mint a DVD korongért, annak egy igazi kincs lessz, de annak viszont, aki előbb nézi meg a filmet és utánna vár csodát a könyvtől, nos, ő pontosan azt fogja érezni az elolvasása után, amit én.



                                                                         Krizonits Dávid

                                                                         2021. Január 20.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése