About

2021. január 30., szombat

HOGYAN LEGYEK BOOKSTAGRAMMER?

 Ha még nincs bookstagram oldalad de elgondolkodtál rajta, vagy ha nem tudod, hogyan dobd fel az oldalad, akkor ezt a posztot neked találták ki... :) 

Már régóta gondolkodtam rajta, hogy megírom ezt a posztot, felfrissítve ezzel egy kicsit a könyvmoly zónát, de át kellett gondolnom, hogyan írjam le az általam bookstagrammerként (könyves instagram) eltöltött három év tapasztalatát.

Egy kicsit kifogok térni a bloggerkedésre is, illetve ha bármiben segítségre van szükségetek, keressetek bizalommal. 

Ha érdekel a bejegyzés kattints az "olvass tovább" felületre!



1. A név kiválasztása

A név azért nagyon fontos egy fióknál, mert ez segíti az embereket könnyen rád találni. Ezért én azt javaslom, hogy mindenképpen legyen a nevedben a könyv vagy a book szó vagy bármi ami a könyvekhez kapcsolódik. Library, bookshelf, pages, bookish, reader, bookworm stb.

Az angol név azért jobb választás, mert így a külföldi követők is rád találhatnak, de ha a nem vagy jó angolból, vagy nem szeretnél külföldi nevet, nyugodtan használhatsz magyart is. 

2. Minőségi képek

A név kiválasztása és a fiók létrehozása után az első és legfontosabb pont, hogy követőid legyenek az a minőségi tartalom. Ma már ezt könnyű létrehozni, ha van egy kis szépérzéke az embernek, de rengetek oldalról lehet inspirálódni is. Mivel az instagramm nem vár el szuper kamerát, telefonnal is dolgozhatsz, mi több gyönyörű képeket készíthetsz vele. Ami szerintem nagyon fontos, hogyha inspirálódsz, akkor mindenképp külföldi oldalakról tedd, mert a Magyarország kicsi, és a többi magyar bookstagrammer nem szívleli ha hasonlítanak a képeid (nem beszélnék mindenki nevében) - egyben ez a legnehezebb is mert van egy séma, egy divat amit azért a többség követ a képekkel, kiegészítőkkel kapcsolatban. Az inspiráció nem baj, de igyekezz mellette egyedi maradni, tehát SOHA ne másolj le egy képet. Nézz körbe mi az ami egyedivé tehetné a képeid. A legfontosabb, hogy amit csinálsz, azzal TE elégedett legyél, hiszen akkor készíted örömmel. Ezért nagyon fontos a következő rész.

3. Találd meg a saját stílusod

Elég sokféle stílus van ha képekről van szó. Van aki fa alapon fotózza a képeit, van aki ablakban, van aki a lakás többi részén,pl az ágyán és előszeretettel használnak pulóvereket, takarókat, van aki világos effekteket használ de van olyan is aki egészen sötét effektekkel dobja fel a képeit. Van aki a könyvespolcát használja háttérnek, akad aki rengeteg könyvhöz kapcsolódó kiegészítőt használ és van olyan is aki  nem a könyvhöz keresi a kiegészítőit hanem évszakhoz. Utóbbi jóval olcsóbb megoldás.Elkell tehát döntened, hogy milyen stílust preferálsz a legjobban, amely lehet modern de lehet vintage is. 

Mellékelek nektek pár képet, hogy lássátok mennyiféle lehetőség van.Az a tapasztalatom, hogy a modernebb képeknek a világos effektek állnak jól, a régimódi képeknek inkább a sötétebb effektek. 

         


Mindig ugyanazt az effektet használd!

Ezt úgy értem, hogy válassz egy effektet, ami jól mutat a képen. 
Próbáld magad ahhoz az effekthez tartani. Később persze változtathatsz az effekten, de akkor minden további képet amit utána felraksz az új effekthez igazíts. Ez azért fontos, mert így lesz egységesebb a feeded (az oldalad). Ha első ránézésre minden kép ugyanahhoz a fényvilághoz tartozik, sokkal rendezettebb hatást kelt, ezáltal több ember tartja majd az oldalad " kellemes látványnak", mivel amikor először ránéz a profilodra, kis kockában látja a képeidet, ezek pedig nem ugyanúgy mutatnak, mint a megnyitott változat. 


Az effekteid úgy lesznek egyformák, ha megpróbálsz mindig ugyanolyan fénynél fotózni ezért a következő pont is nagyon fontos! 

Mindig természetes fénynél fotózz!

Nem szabad SOSEM vakuval fotózni, vagy sárga lámpafénynél. 

A vaku természetellenes hatást kelt, ha olyan a könyv borítója, a képed olyan helyeken fénylik majd ahol nem kellene. A lámpafény pont az ellenkezője, olyan helyekre vetít árnyékokat ahol nem kellene lennie. Tehát ha mindig természetes fényben fotózol, és ugyanazt az effektet használod, akkor biztos, hogy a feeded egységes lesz. 

Ha más időpontban fotóztál és az egyik kép kicsit sötétebb mint a másik, a szerkesztő programokban a fényerőt nyugodtan állíthatod, ahogyan a kontrasztot is. A kép melegségével vagy hidegségével kell vigyázni. Tudom ez nehezebbnek tűnik leírva, de hidd el, hogy bele lehet tanulni. 

Programok amikkel szerkesztheted a képeidet: 

 Rengeteg program van amivel szerkesztheted a képeidet, de nekem végül mégis azok váltak be amiket én is ilyen külföldi posztoknál találtam mint ez. 

VSCO:

A kedvencem amivel kezdem a képek szerkesztését az a VSCO. Ezt a programot azért szeretem nagyon mert rengeteg effekt van és miután beállítottad a számodra megfelelőt le is tudod menteni, így a következő képeidnél már egy kattintással rárakhatod azt az effektet amit az előzőnél is használtál. Illetve ha beírod printerestre vagy akár a googleba, hogy VSCO effect akkor rengeteg beállítást találsz, amik ha tetszenek könnyedén alkalmazhatod a saját képeiden is. Azt hiszem a VSCO nem ingyenes, de akinek androidos telefonja van az nyugodtan töltse le Ncore-ról.

Picsart:

 Ezt a programot inkább a blurhoz használom és a fényekeffektekhez. 

Ha szeretnéd elhomályosítani a hátteredet, vagy fényes kis csillagokat, égőket, köröket szeretnél a képedre akkor ezzel a programmal könnyedén megteheted. 

Snapseed:

Ezzel a programmal szoktam élénkíteni azokat a részeket, amiket nem találok eléggé kiemeltnek. Az én effektem amit választottam a VSCO-ban elég szürkés, natúr, ezért a könyv színét vagy esetleg egy két virágot megszoktam erősíteni, hogy jobban összpontosuljon a tekintet ezekre a részekre.

Adobe Lightroom: 

Én ezt a programot nem használom, de ha valaki Iphone-nal rendelkezik, és nem szeretne előfizetni a VSCO-ra akkor ez a program hasonlít a fent említetthez, így ezt ajánlanám helyette. 

#HASHTAG

Miután elkészítetted a megfelelő képet NAGYON fontos, hogy lásd el hashtagekkel. Ezekkel a dolgokkal sokkal többen látják a képeidet, és valamilyen szinten kategorizálod is őket. Pl ha van egy képed egy Üvegtrón könyvről akkor máris használhatod ezeket: 
#throneofglass #aelinandrowan #bookish #bookstagram #konyvmolyképző #olvasnijó 

Én vegyesen szoktam magyar és külföldi hashtageket is használni, mert a nagyon népszerű hashtageknél hamar eltűnik a képem, így ezeket sokkal kevesebb ember látja. pl: #bookstagram --> itt szinte 5 percenként kerül fel új kép, ezért hamar lekerül amit én felraktam.

Jelöld be a kiadót!

Én beszoktam jelölni a kiadókat. Ez azért jó mert nincs annál nagyobb öröm, hogyha egy kiadó is kedveli a képed, és ha nekik is tetszik, olyan is van, hogy megosztják. Sokszor láttam már viszont a képeimet a Könyvmolyképzőnél vagy legutóbb a 21 század kiadónál. Es segít is neked, hogy több ember lássa a képeidet, hiszen a kiadók sok követővel rendelkeznek, illetve egy nagyon jó visszajelzés is ha tetszik nekik amiket csinálsz.

Barátkozz! 

Igen, szerintem ez is egy fontos pont. Lesznek emberek akik írnak a képedhez, de ők is nagyon örülnek ha te is írsz nekik. Szóval ha valami tetszik, akkor ne szégyeld, kommenteld meg nekik, kövesd őket, likeold a képeiket. Mindannyiunknak jól esik a visszajelzés, hiszen legyen akármilyen stílusú egy bookstagrammer profilja, szinte biztos, hogy szeretne ő is osztozni a hobbiján. Nem kell olyanokhoz írnod akiknek nem szereted a képeit, ez nem egy kötelező dolog, ez egy kedves gesztus a másik felé, amitől ő is úgyérzi, hogy van értelme annak amit csinál. Te is ezektől a visszajelzésektől leszel egyre jobb és jobb, mert ezek a visszajelzések fognak motiválni. 

Ne kövess ki be! 

Ezt én megtanultam az első egy évben. NINCS ÉRTELME a ki- be követésnek. Ez azt jelenti, amikor bekövetsz mindenkit a világon, hogy követőket szerezz, aztán kiköveted őket, mert nem tetszik a profiljuk csak a visszakövetésben reménykedsz. De hiába van 6000 követőd, ha ebből 600 szereti amit csinálsz, vagy 600 aktív. A 600 aktív emberből pedig 200 nyomja rá a like-ot a képeidre, és csak 10 ember ír hozzá. Ezért fontos a fentebb említett "barátkozz" rész. Inkább kövess olyanokat, akik tetszenek neked, náluk legyél aktívabb, így ők is aktívabbak lesznek nálad = kialakul a közösségben betöltött szerep. 

Ne használj ki-be követő programokat! 

Persze jól hangzik ha van egy program, ami beköveti neked az embereket, talán még kommentel is. Jól hangzik, hogy vásárolhatsz  akár 10.000 követőt is. De ezek fake követők. Ha rád néz egy kiadó, mert olyan embereket keres akiknek esetleg recenziós példányt küldhet, megfogja nézni azt is mennyi az aktív követőd.A vásárolt követőkkel lejáratod az oldalad, szóval ezt semmiképpen se tedd. 

Olvass! 

Nem baj ha úgy teszel fel egy képet, hogy nem olvastad még az adott könyvet, de ha írnak hozzá, nem árt ha mégis tudod miről van szó. Ezért fontos, hogy olvass! Rakj fel olyan könyveket amiket szeretsz, hiszen hogyan ajánlhatnál egy könyvet, vagy mesélhetnél róla, ha nem olvastad még. Vannak olyan posztok amiknél rendben van, pl a Book Haul posztok amiket azokról a könyvekről készítesz amiket most vettél. De mégis jobb ha olyanok vannak többségben, amikhez hozzá tudsz szólni. 

Kérdezz! Hozz fel témát! 

Ha megnézitek az instagram oldalamat, láthatjátok, hogy szinte mindig kérdezek a követőimtől.

Lehet, hogy nem írná meg, hogy szépnek találja a képed, vagy magától nem írna hozzá, de ha megkérdezed, hogy olvasta e az adott könyvet, ki volt a kedvenc karaktere, vagy mit csinált ebben az esős időben, vagy mit szeret jobban a kávét vagy a teát akkor nagyobb az esély, hogy erre válaszolni fog valaki. Ha pedig kérdezel és válaszolnak, akkor beszélgetés alakul ki ami nagyon jó, mert ki az aki ne szeretne beszélgetni arról amit szeret, másrészt pedig ha több a kommentár akkor a képedet is több ember látja, több az aktív követőd. 

Tényleg rengeteg a lehetőség, mert ha esik az eső akkor megkérdezhetitek, ki mit olvas ebben az időben, ha a képed egyik eleme egy bögre kávé vagy tea akkor beletudod fűzni.

Egyéb hasznos programok: 

Vannak egyéb programok, amik sokat segíthetnek. 

.Insget : Ezt a programot arra használom, hogy lementsem a kedvenc képeimet az instagrammról. 

. In tags : Ezt a programot azért használom, mert ha beírok 2-3 hashtaget pl : #book #bookstagram #bookish akkor ez a program többet tesz hozzá, ami témában egyezik és  amit csak átmásolok a profilomba. Így nem kell minden hashtaget beírnom. 

.FotoCollage : Ezt a programot akkor használom, amikor több képet szeretnék szebb formában megmutatni. Nagyon jól jön a rep searcheknél is. (Rep Search : Egy "játék" amire ha jelenetkezel és nyersz akkor cégek küldenek neked termékeket, hogy reklámozd.) Az ilyen játékoknál egyszerre kell felrakni a cég által mellékelt képet és a sajátjaidat - általában 5 kedvenc képedet, ennek a programnak a segítségével szebb formában készítheted el. 

Erre jó az Instagram Layout is de ott nincs ennyi lehetőség.

Ha blogot is szeretnél: 

A blogról nehezebb lenne összeszedni a dolgokat, hiszen a sajátom is rengeteg kóddal olyan amilyen. 

Ha témát keresel a blogodra akkor a btemplates.com oldalt ajánlom. Ha letöltöd a sémát amit kiválasztottál akkor a téma modulban be is tudod illeszteni, miután kicsomagoltad. Én nem használok ilyen sémát, saját magam írtam bele az alap kódba a modulfejléceket, stb. De ez tényleg nem kezdőnek való, maradj inkább a kész stílusoknál. Ha segítségre szorulnál a blogod elkezdésében akkor keress meg nyugodtan instagrammon vagy a mimibookworld@gmail.com email címen. 

Amit még hozzátennék a blog bejegyzésekhez az az, hogy soha NE spoilerezz. Ha megnézed a posztjaimat, mindig mesélek a történetről, de csak annyit, amennyi felkelti az olvasó kíváncsiságát. Ha spoilerezel az azért rossz, vagy ha az egész történetet elmeséled, mert utána már nem lesz kedve elolvasni, nekünk pedig nem ez a célunk, ugye? :) 


Végezetül: 

Köszönöm, hogy elolvastátok, remélem tudtam hasznos információkat nyújtani nektek. Biztos vagyok benne, hogy lesznek tapasztalatok amik majd elgondolkodtatnak titeket. Pl: Lefele halad a követőtáborotok. 

Sok instagrammos profil játszik a követőkkel, ez nem a ti hibátok. Lehet azért esik le a szám, mert valaki bekövetett, akit nem követtél vissza aztán ezért letörölt. Ne sajnáld ő nem aktív követő, hanem olyan aki csak a visszakövetés reménye miatt követett be. 

Szóval ha ez az amit szeretsz, és szívből csinálod, akkor ne add fel. 

Nekem is voltak időszakok, amikor tudtam, hogy vannak bookstagrammerek akik nem zártak a szívükbe, vagy amikor nem volt inspirációm a képekkel kapcsolatban, de örülök, hogy nem adtam fel, és látom a fejlődést magamon. Mindig van feljebb, de olyan is van amikor megállunk egy szinten, vagy lejjebb kerülünk. Ezt csak akkor tudod feltornázni ha nem adod fel. 















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése