About

2023. május 16., kedd

Richard Chizmar - Gwendy és a bűvös toll

 "Mindannyian ugrattunk a toll miatt, Gwendy, de téged ez nem zavart. Te hittél benne. Csak ez számított akkor, és csak ez számít most is: te mindig hittél."

Hú, de nehéz lesz értékelni ezt a könyvet.

Az első rész a Gwendy és a varázsdoboz (Vélemény ITT!), 2021-ben jelent meg az európa kiadónál, majd elég gyorsan 2022-ben megjelent a második és megfog jelenni a harmadik (befejező) kötet is.

Már ott is jeleztem felétek, hogy bár az első rész Stephen King és Richard Chizmar közös munkája, elég lagymatag. Ez nem jelenti azt, hogy rossz, bár sokan leértékelték a második részt, nekem tetszett. 

Aki horrort, izgalmakat és csattanókat vár a regénytől, annak nem ajánlom, mert nem fogja megkapni. 

De mit kap akkor aki neki kezd a trilógiának? 


Talán nem meglepő számotokra, hogy a sztori Maine államban ezen belül is Castle Rockban játszódik. Lassú lefolyású misztikus történetet

Bár semmi nem derült ki a második részből, szerintem volt értelme. Érdekes volt, s ha lassan is de azért haladt.     Nincs baj a lassú patakokkal amennyiben valaki kedvét leli benne ha nézheti a vizet.

Azért bízom benne, hogy a harmadik kötet már a címéből is adódóan (Gwendy utolsó feladata - várható megjelenés 2023.06.02) megválaszol minden kérdést amire kíváncsi vagyok.

  • Mit tud pontosan a varázsdoboz? 
  • Miért került Gwendyhez? 
  • Miért került vissza hozzá? 
  • Lehet lemaradtam valamiről, de pontosan mi is történik ha rosszra használják?
Sokat gondolkodtam azon, hogy volt e értelme a második résznek, és sokan panaszkodtak is rá, hogy nem szól semmiről, de azt gondolom, hogy volt értelme, hiszen az első részben Gwendy-t gyerekként ismerhettük meg, a második részben felnőttként.

Sosem árt, ha kicsit közelebb kerülhet az olvasó a karakterekhez, és az biztos, hogy ebben a regényben mindent megtudtunk amit tudnunk kell Gwendy életéről, felnőtté válásáról, fejlődéséről és a doboznak köszönhető teherről.


Természetesen hiányzott belőle King és a rá jellemző megszokott dolgok, de nekem így is tetszett. Remélem Chizmar egy olyan író lesz, akit legalább fele annyira szeretni fogok mint a "Mestert".

Azt se felejtsük el, hogy ez a Young Adult sorozat, tehát elsősorban a tiniket próbálták megcélozni. 

 Szóval ha egy könnyed, és elgondolkodtató sorozatot szeretnél olvasni, amiben adott az enyhe feszült légkör akkor szeretni fogod! Várom mit hoz a befejezés. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése