About

2022. január 18., kedd

STEPHEN KING - GWENDY ÉS A VARÁZSDOBOZ

Castle Rock városából három úton lehet feljutni Castle View-ba: a 117-es úton, a Pleasant Roadon és az Öngyilkosok lépcsőjén."

Nagyon örültem amikor láttam, hogy megjelent a Gwendy és a varázsdoboz normál változatban is, mivel először zsebkönyvként dobta piacra a kiadó. 
Mostanában egyre több King könyv érkezik, ha jól tudom, a régóta nem kapható regények is hamarosan újra megjelennek, és ezzel véget vethetünk a ritka példányokon nyerészkedő brigádnak. :D 
A borító szintén nagyon vibráló és színes, ez mostanában jellemző az újonnan érkező King könyvekre, ami számomra furcsa, hiszen minden regény elvont, sötét - de ettől függetlenül tetszik ez a kivitelezés. 



"A varázsdoboz nem csak hatalmat ad. Maga a hatalom."
Egy kicsit csalódott vagyok, mert bár nagyon tetszett, vagy az ingerküszöb változik, vagy Stephen King enyhül, mindenesetre jól mondták, hogy nem volt igazán horror, inkább esti mese. Pont annyira volt ijesztő, mint egy Jancsi és Juliska. 

Rövidre volt zárva, hiányoltam néhány tipikus King elemet, viszont a rossz szokását megtartotta ha a végére gondolok. 

A varázsdobozról szinte semmit nem tudtunk meg, a történet inkább Gwendy felnőttéválását követte végig, illetve, hogy a doboznak mindig egy megfelelő és "jó" ember kezében kell lennie. 
A regény teljes mértékben ifjúsági ezáltal, egy novellának teljesen rendben van, önmagában viszont én kevésnek éreztem. 

Sok területen lehetett volna még mélyebbre ásni, jobban kifejteni, használni az apró részleteket. Jómúltkor úgy értékeltem az írót, hogy néha túl részletes, itt viszont szinte semmi nem volt - nem volt meg az arany középút abban, hogy mi az a mennyiség, ami kell, és mi az ami már viszont untatja az olvasót. 

A történet szerint Gwendy egy dobozt kap egy kalapos férfitől. 
Nem tudja mire való, de megfelelő utasításokkal látja el őt az ajándékozó, majd ott hagyja, eltűnik. 
Gwendy hamar rájön, hogy a doboznak nagy hatalma van, mert hirtelen rengeteg pozitív dolog történik vele. 
Egyre szebb lesz, jobb lesz a sportban, jobb lesz a tanulásban, több barátja lesz. Ám arra is rájön, hogy mindennek ára van, így a sok jónak is, és végül nem biztos, hogy megérte ilyen áldozatot hozni érte. Amikor pedig az idő eljön, a lánynak tovább kell adnia a dobozt, a következő hordozónak. 


Ha jól tudom trilógia lesz, bízom benne, hogy a folytatás kitölti a hiányos részleteket, és abban az esetben, szerintem ez nagyon kis szerethető történet lehet, akár még film változatban is, hiszen abszolút tv barát. 

Gondolkodtam mit írhatnék még, de ahogy láttam, ezt a terjedelmet senki nem tudta spoiler mentesen, hosszabban véleményezni, így egyenlőre én is ennyit mondanék, aztán visszatérünk rá a folytatást követően. :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése