About

2024. január 10., szerda

Jo Nesbo - Éjszakai ház

"Gazdag az, akit szeretnek. Gazdagabb, boldogabb, egészségesebb."

Sziasztok! 
Rendesen elvagyok csúszva a posztokkal. Ma egy Jo Nesbo regényt hoztam nektek, amely skandináv krimiként van feltüntetve, bár számomra inkább horror/thriller szerű volt. 
Ez az első Nesbo könyvem, de nekem annyira tetszett, még akkor is ha elvileg ez eltér az író megszokott sztorijaitól, hogy elkezdtem beszerezni a többi könyvét is.
Szóval ha a krimi nem igazán a te világod, viszont szereted a misztikus dolgokat, akkor nyugodtan a kezedbe veheted a könyvet.


Történetünk főszereplője Richard aki a szülei halála után rokonokhoz kerül egy eldugott kisvárosba, Ballentyne-ba. 
Itt ismeri meg iskolatársát, Tom-ot, aki egy együtt töltött nap után eltűnik. A rendőrség Richardot gyanúsítja, aki azt állítja a fiút a telefonfülke ette meg. És ettől az állítástól nem is hajlandó eltérni, akármilyen nyomást is helyeznek rá.

Mindezek után egyik furcsaságot követi a másik, a kérdés már csak az, mi valóság és mi képzelet? És hogyan bizonyítható a bizonyíthatatlan?

Nagyon tetszett, hogy a regény három különböző részre volt osztva, ez a három pedig pontosan háromszor keverte meg az egészet, amit az addig olvasottakról gondoltam. 

Valaki említette, hogy kicsit Stephen King műveire hajaz az írásmód, ami megmagyarázza azonnal miért tetszett nekem ennyire. 


Csavaros volt, izgalmas, és talán kicsit YA minden természetfeletti, horrorisztikus elemétől eltekintve, olyan elvontan meseszerűnek éreztem. 

Aki nagy Nesbo rajongó, biztos fogta a fejét, hogy ez mi volt, de azt gondolom, hogyha eltekintünk attól mi az ami az írótól megszokott akkor ez a könyv jó volt! Jól volt felépítve, jól volt megírva.

Tökéletesen ábrázolta a szüleit elvesztett tinit, aki nem találja a helyét a világban, és maga sem tudja, hogy az őrület ami körülöleli, képzelet -e vagy valóság. Tökéletesen ábrázolta a társadalomnak köszönhető fiatalkori nehézségeket, mint a beilleszkedést az iskolában, az elhelyezkedést a megfelelő körökben / szinten, vagy az első szerelem ártatlanságát. 

Nekem nagyon tetszett, 10/9. 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése