About

2019. augusztus 22., csütörtök

Caroline Kepnes - YOU

Joe Goldberg, egy kis East Village-i könyvesbolt eladója egy nap úgy érzi, valóra vált az álma, mikor besétál a boltba egy fiatal írópalánta, Guinevere Beck. Beck megtestesíti mindazt, amire Joe valaha is vágyott: gyönyörű, vagány, okos, és hihetetlenül szexi – egyszerűen tökéletes. 
Joe rafinált módon kezdi behálózni Becket, és hála a lány okostelefonjának, Instagram-, Twitter- és Facebook-fiókjának, hamarosan sikerül is közel kerülnie hozzá. De Joe még sokkal többre is képes, hogy hatalmába kerítse rajongása tárgyát. 
És vajon Beck valóban olyan angyali és ártatlan teremtés, amilyennek Joe látja? Vagy ő még sokkal sötétebb titkokat rejteget?

Caroline Kepnes kötete vérfagyasztó beszámoló a könyörtelen, eszelős szerelemről. Betekintést enged egy mániákus elméjébe, hasonlóképp, mint John Fowles híres regénye, A lepkegyűjtő. Perverz módon romantikus thriller, amely az utolsó oldalig izgalomban tartja az olvasót.

Egy ismerősöm ajánlotta ezt a könyvet és meg kell mondanom még sosem olvastam olyat, amire azt mondtam volna, hogy Jézusom, de beteg. De talán igen, talán a Szolgálólány meséje vagy a Holtodiglan felért a szintre de teljesen más szemszögből. 
Ez a könyv tényleg kilök a komfortzónából, de érdemes neki vágni, mert megéri, nem véletlen, hogy a Netflix nem csak sorozatot készített belőle, hanem tovább is viszi a történetet, nem zárja le ott, ahol az írónő. 
Egyszerűen nem tudtam letenni, szinte ittam Joe elmebeteg gondolatait (A könyv E/1-ben íródott) és picit még el is gondolkodtam rajta, mennyire normális, hogy mélyen legbelül pártolom ezt a pszichopata őrültet. Aztán mások véleményei alapján rájöttem: "nyugi nincs veled semmi baj, másoknál is ez volt a hatás." 

A legdurvább az egészben, hogy nem igazán a történet vitte a hátán a könyvet, mert abban nem találtam alapvetően semmi egyedit, de Joe Goldberg karaktere rendkívül jól fel volt építve, szerintem ez a könyv hatalmas teljesítmény egy első kötetes írótól.

Joe karakterére legfőképp az jellemző, hogy betegesen szeretne szeretve lenni egy olyan nő mellett, aki tökéletes, aki látja Joe odaadását, s ezért képes bármeddig elmenni. Nyilván nem a megfelelő nőt választotta erre a célra ami adja a könyv sztoriját ... és valóban képes bármeddig elmenni a szerelemért még akkor is, ha ezért ölnie is kell. 

Azt hittem picit nehezebben olvasható lesz de plusz pont, hogy tényleg könnyedén azonosulni lehetett Joe-val még a pszichopata elméje ellenére is, mert minden annyira összefüggött mindennel. 
Azt azért hozzá kell tennem, hogy nem csak maga a könyv volt beteg, voltak benne olyan részletek és olyan obszcén szavak, amit lehet nem fogadna be mindenki gyomra. 
"S egyszer csak az érzelmeid mind eggyé válnak, a Peachért hullatott könnyeid, az értem lüktető p*nád, a miattam zümmögő cicijeid, egész valódban csakis értem létezel, és kib*szom belőled Peachet, Benjit és Nickyt, és én vagyok az egyetlen férfi a földön, és ezúttal én ébredek fel először. Bemegyek a fürdőszobádba, a tusolóba, és összehugyozom a zuhanyzó padlóját, megjelölöm a helyem, az otthonom, téged."
Simán eltudnék képzelni ebből a könyvből folytatást, vagy esetleg elolvasnám Beck, hogyan látta Joe-t, mert így mindent csak Joe szemszögéből tudhattunk meg.
Száz szónak is egy a vége: IMÁDTAM.  
Joe Goldberg könyvesbolti dolgozó, talán picit több, szinte övé a könyvesbolt. Egy nap betér hozzá egy csodaszép lány, aki nem csak csodaszép, hanem okos is, írónak tanul - egyetemre jár. Joe nem végezte el az egyetemet - de ezt az emberek amúgy is túl értékelik, ő érzi jó páros lenne a lánnyal. 

Amikor a lány fizet, megnézi a nevét, majd utána keres az összes közösségi platformon, ahonnan rengeteg új információhoz jut. Na de mi igaz ezekből? 

Joe egyre kíváncsibb lesz Beck-re így követni kezdi őt. Megnézi hol lakik és az ablakon keresztül betekint az intim pillanataiba is. Megnézi kikkel barátkozik, mit csinál a szabadidejében. 
Az egyik ilyen este a lányt baleset éri, Joe kénytelen megmenteni, így újra találkoznak. Joe ellopja a telefonját és innentől kezdve szépen lassan elkezdi behálózni a lányt, akinek ekkor már az emailjait, az el nem küldött emailjat, és minden egyéb privát üzenetváltását lát. S bizony nézi is...sokszor... 

Egyre jobban rá van függve a Beckre aki nem tudja mit akar, kétértelmű jeleket küld, útban az ex pasija, és a barátnői is kiakasztóak. Joe úgy dönt Beck érdekében ezeket az embereket ki kell iktatni. 

Bármeddig képes elmenni a szerelemért, s a kiválasztott lányért, még akkor is ha a lány egyenlőre nem látja mennyi mindent megtesz érte. 

"De nem baj, Beck. Majd látni fogod." 


 "A könyvekkel az a baj, hogy véget érnek. Elcsábítanak. Széttárják előtted a lábukat, és magukba húznak. És te a mélyükre hatolsz, és minden vagyonodat és a külvilághoz fűző kötelékedet az ajtóban hagyod, és jól érzed magad odabent, és nem kell sem a vagyonod, sem a kötelékeid, és ekkor a könyv elpárolog. Lapozol egyet, és nincs már semmi… " 

"Vitathatatlan tény: egyesek ezen a világon szerelmet találnak, összeházasodnak, és Cabóra mennek nászútra. Mások pedig nem. Van, aki egyedül olvas a kanapén, mások pedig együtt olvasnak az ágyban. Ez az élet." 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése