About

2019. október 12., szombat

Adrian McKinty - The ​Chain


Épp ​most tetted ki a gyerekedet a buszmegállóban.

Egy pánikba esett vadidegen hív a mobilodon.

A gyerekedet elrabolták.

Az idegen közli, hogy az ő gyerekét is elrabolta valaki. A gyerekedet csak úgy kaphatod vissza, ha 24 órán belül elrabolod valaki másét.
A gyerekedet csak akkor engedik szabadon, amikor a következő áldozat szülei elrabolnak egy újabb gyereket.
Ami ennél is fontosabb, teszi hozzá az idegen, ha nem rabolsz el egy gyereket vagy a láncban soron következő szülők nem teszik meg ugyanezt, a gyereked meghal.
Mostantól te is A LÁNC része vagy.

Megmondom az őszintét nagyon nagyon vártam A lánc című könyvet és nagy elvárásaim is voltak vele kapcsolatban, ami nem csoda hiszen moly infók szerint 42 hétig állt a New York Times bestseller listáján.Talán pont ez a nagy elvárás vezetett oda, hogy végül még sem igazán tetszett. 

Az alap koncepció nagyon jó volt, mert bár még nincs gyerekem, de el tudom képzelni, hogyha lenne, s veszélyben lenne, félredobnék mindent. 

Félredobnám a törvényt, az erkölcsöt, az életem - csak az számítana, hogy épségben vissza kapjam őt. 

Erre alapozott ez a könyv is, amelyből nagyon sokat ki lehetett volna hozni, még is végig a felszínt kapargatta, nem teljesedett ki, úgy éreztem magam mint a téli fagyi eseténél. Ugyanis a téli fagyi is egy rendkívül jó ötlet, de azon belül viszont borzalmas az íze. 

Az elején szinte berobbant az egész, hirtelen elindultak a szálak, mondhatni izgalmas is volt, de ezt az izgalmat képtelen volt tartani, folyamatosan süllyedt egyre lejjebb és lejjebb egészen addig míg már teljesen érdektelenné nem vált számomra. 

Az a minimális feszültség amit a "lánc" emberei iránt éreztem, meg volt a könyv közepéig, aztán szinte nem hittem el a könyv mennyire lealacsonyította eme "nagyszerű ötlet" kitalálóit, mondhatjuk úgy viccet csinált belőlük.

A karakterek nem igazán fogtak meg, irritálóak és végtelenül unalmasak voltak, miközben pedig gyerekrablásról - és családok tönkretételéről van szó, hiszen a "lánctól sosem szabadulsz", engem pedig egyáltalán nem hatott meg lelkileg. Azt gondolom, hogy ez felróható a rossz karakter kialakításra, hiszen valahol a főszereplő része volt az, ami nem akart átjönni.  Pontosan úgy, amikor végtelenül jó történetet látsz, de olyan botrányosan rossz a színész, hogy egyszerűen nézhetetlenné teszi a filmet. 

Apropó, film. Úgy tudom elkeltek a filmes jogok, amit meg fogok nézni, hátha kitudnak belőle hozni valamit.



A történetünk főszereplője Rachel.
Egyedülálló anya, édesapa lelépett fiatalabb lányok után kajtatni.
Hosszú betegség után igyekszik felépülni(rák). Majd egy nap az egész élete megváltozik szinte egy csapásra. Lányát Kyle-t elrabolták a lánc emberei, akik szinte azonnal tudatják is Rachel további teendőit.

Egy telefonhívást követően elmondják neki, hogy mit kérnek a lányért cserébe.


Feladata innentől a kiszabott váltságdíj elutalása(személyre szabottan működött mindenkinél.) A rendőrség teljes kizárása. Egy másik gyermek elrablása, váltságdíj követelése.

Kyle akkor lesz szabad ha lánc szerűen mindannyian együttműködnek. Elrabolják a gyereked, teljesíted a feltételeket, te is elrabolsz egy gyereket, majd hívod a szüleit és követeled tőlük, hogy ők is raboljanak el egy gyereket és így tovább és így tovább, miközben a valódi bűnös a háttérben marad, tisztítva kezeit.

Az alapötlet pont ezért tökéletes hiszen az aggodó szülő bűnrészessé válik, így kénytelen életben tartani a láncot pörgető fogaskerekeket.

Közben a könyv végigvezet minket Kyle érzelmein is, hogyan éli meg az elrablását, így már nem csak azon kell aggódnunk, Rachel hogyan viszi véghez a gyerekrablást, hanem azon is mi történik mindeközben a lányával. Majd azon is, hogy Rachel által elrabolt gyermek szülei hogyan cselekednek.


Mindeközben megjelenik Pete, az egyetlen akit a lánc engedélyével Rachel beavathat, aki nem más mint volt férje testvére, s aki nem minden esetben beszámítható ezzel nehezítve Rachel dolgát.


Tehát a Lánc az a fajta thriller, ahol kapunk egy nagyon erős női karaktert pont olyat akire azt szokás mondani a jéghegy csúcsán is megélne, mellészegve egy beszámíthatatlan gyenge akaraterővel rendelkező férfi társat, aki még is sokkal több együttérzést képes kiváltani.Ahol csak az a kérdés ki áll a lánc mögött. 
Ahol az események pörögnek, talán pontosan ezért nincs időnk lelkileg beleivódni a történetbe.

Végigvezetnek minket Rachel botladozásán Pete-el karöltve, majd felrántják a bizonyos leplet.
Összefoglalva a könyv röhejes vége miatt húztam le egy csillagot, a karakterek miatt még egyet. 
A 3 csillagot a sztori alapötlete miatt kapta meg. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése