About

2019. október 12., szombat

Adrian McKinty - The ​Chain


Épp ​most tetted ki a gyerekedet a buszmegállóban.

Egy pánikba esett vadidegen hív a mobilodon.

A gyerekedet elrabolták.

Az idegen közli, hogy az ő gyerekét is elrabolta valaki. A gyerekedet csak úgy kaphatod vissza, ha 24 órán belül elrabolod valaki másét.
A gyerekedet csak akkor engedik szabadon, amikor a következő áldozat szülei elrabolnak egy újabb gyereket.
Ami ennél is fontosabb, teszi hozzá az idegen, ha nem rabolsz el egy gyereket vagy a láncban soron következő szülők nem teszik meg ugyanezt, a gyereked meghal.
Mostantól te is A LÁNC része vagy.

Megmondom az őszintét nagyon nagyon vártam A lánc című könyvet és nagy elvárásaim is voltak vele kapcsolatban, ami nem csoda hiszen moly infók szerint 42 hétig állt a New York Times bestseller listáján.Talán pont ez a nagy elvárás vezetett oda, hogy végül még sem igazán tetszett. 

Az alap koncepció nagyon jó volt, mert bár még nincs gyerekem, de el tudom képzelni, hogyha lenne, s veszélyben lenne, félredobnék mindent. 

Félredobnám a törvényt, az erkölcsöt, az életem - csak az számítana, hogy épségben vissza kapjam őt. 

Erre alapozott ez a könyv is, amelyből nagyon sokat ki lehetett volna hozni, még is végig a felszínt kapargatta, nem teljesedett ki, úgy éreztem magam mint a téli fagyi eseténél. Ugyanis a téli fagyi is egy rendkívül jó ötlet, de azon belül viszont borzalmas az íze. 

Az elején szinte berobbant az egész, hirtelen elindultak a szálak, mondhatni izgalmas is volt, de ezt az izgalmat képtelen volt tartani, folyamatosan süllyedt egyre lejjebb és lejjebb egészen addig míg már teljesen érdektelenné nem vált számomra. 

Az a minimális feszültség amit a "lánc" emberei iránt éreztem, meg volt a könyv közepéig, aztán szinte nem hittem el a könyv mennyire lealacsonyította eme "nagyszerű ötlet" kitalálóit, mondhatjuk úgy viccet csinált belőlük.

A karakterek nem igazán fogtak meg, irritálóak és végtelenül unalmasak voltak, miközben pedig gyerekrablásról - és családok tönkretételéről van szó, hiszen a "lánctól sosem szabadulsz", engem pedig egyáltalán nem hatott meg lelkileg. Azt gondolom, hogy ez felróható a rossz karakter kialakításra, hiszen valahol a főszereplő része volt az, ami nem akart átjönni.  Pontosan úgy, amikor végtelenül jó történetet látsz, de olyan botrányosan rossz a színész, hogy egyszerűen nézhetetlenné teszi a filmet. 

Apropó, film. Úgy tudom elkeltek a filmes jogok, amit meg fogok nézni, hátha kitudnak belőle hozni valamit.A történetünk főszereplője Rachel.
Egyedülálló anya, édesapa lelépett fiatalabb lányok után kajtatni.
Hosszú betegség után igyekszik felépülni(rák). Majd egy nap az egész élete megváltozik szinte egy csapásra. Lányát Kyle-t elrabolták a lánc emberei, akik szinte azonnal tudatják is Rachel további teendőit.

Egy telefonhívást követően elmondják neki, hogy mit kérnek a lányért cserébe.


Feladata innentől a kiszabott váltságdíj elutalása(személyre szabottan működött mindenkinél.) A rendőrség teljes kizárása. Egy másik gyermek elrablása, váltságdíj követelése.

Kyle akkor lesz szabad ha lánc szerűen mindannyian együttműködnek. Elrabolják a gyereked, teljesíted a feltételeket, te is elrabolsz egy gyereket, majd hívod a szüleit és követeled tőlük, hogy ők is raboljanak el egy gyereket és így tovább és így tovább, miközben a valódi bűnös a háttérben marad, tisztítva kezeit.

Az alapötlet pont ezért tökéletes hiszen az aggodó szülő bűnrészessé válik, így kénytelen életben tartani a láncot pörgető fogaskerekeket.

Közben a könyv végigvezet minket Kyle érzelmein is, hogyan éli meg az elrablását, így már nem csak azon kell aggódnunk, Rachel hogyan viszi véghez a gyerekrablást, hanem azon is mi történik mindeközben a lányával. Majd azon is, hogy Rachel által elrabolt gyermek szülei hogyan cselekednek.


Mindeközben megjelenik Pete, az egyetlen akit a lánc engedélyével Rachel beavathat, aki nem más mint volt férje testvére, s aki nem minden esetben beszámítható ezzel nehezítve Rachel dolgát.


Tehát a Lánc az a fajta thriller, ahol kapunk egy nagyon erős női karaktert pont olyat akire azt szokás mondani a jéghegy csúcsán is megélne, mellészegve egy beszámíthatatlan gyenge akaraterővel rendelkező férfi társat, aki még is sokkal több együttérzést képes kiváltani.Ahol csak az a kérdés ki áll a lánc mögött. 
Ahol az események pörögnek, talán pontosan ezért nincs időnk lelkileg beleivódni a történetbe.

Végigvezetnek minket Rachel botladozásán Pete-el karöltve, majd felrántják a bizonyos leplet.
Összefoglalva a könyv röhejes vége miatt húztam le egy csillagot, a karakterek miatt még egyet. 
A 3 csillagot a sztori alapötlete miatt kapta meg. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése