About

2021. augusztus 3., kedd

PÁL BABETTE - SZÖKÉS

 

Szeretek elsőkönyves íróktól olvasni, mert azt gondolom, olvastam már annyi könyvet, hogy nagyjából rálátok, mi az amitől egy regény jó, és mi az amitől nem. Így mindig azt gondoltam, hogy tudok segíteni, ezért is pozitívum, ha kapok egy recenziós példányt.
Egyrészt ajánlhatok valami olyat, amit valószínű még ti sem ismertek, másrészt én is olvashatok olyan köteteket, amiket nem biztos, hogy magamtól levennék a polcról, pontosan azért, mert sehol sem láttam még. Rám is hatással van bizony, mit olvasnak mások. 

Na de milyen is volt a "Szökés"? 

Ha érdekel a bejegyzés kattints a "tovább olvasom" felületre!

Kezdjük azzal, hogy bárki bármit gondolt, bizony ez egy erősen romantikus könyv. Mitöbb, erősen tini romantika, a tinikor velejáróival. Olyan volt, mint egy mese, ahol adott volt a tisztaszívű Emily akárcsak Hamupipőke, adott volt a gonosz testvér,  és a gonosz anya, aki bár nem mostoha, de pontosan úgy viselkedett. És ott volt John, aki leakarta mosni a mocskot Hamupipőkéről, és hercegnővé változtatni őt. John elsődleges motivációja sem maradt titok a fülszövegnek köszönhetően, nem árulok el sokat, ha azt mondom lefizették, hiszen ezt már előre tudjuk, persze azt is, hogy egy percig sem kérdőjeleztem meg az érzéseit, Emilyvel kapcsolatban. 

Az instagrammon korábban, a Rómeó és Júliához hasonlítottam, mégpedig azért, mert én sok összefüggést találtam. 
Rómeó és Júlia a család miatt nem lehettek együtt, pedig mindketten fiatalok voltak és halálosan szerelmesek. Szó szerint, a halálba vetették magukat a tiltás hatására. 

Emily és John szintén nem lehetnek együtt. 

Emily anyja Donna, egy végtelenül gonosz, pénz orientált, anyai ösztönökkel még csak távolról sem megáldott nő. 
Hát természetes, amikor Emily-t azzal fenyegeti, hogy ha John lesz a párja, egy olyan család sarja, mely elszegényedett, biztosan kitiltja a családi vagyonból. Kapóra jön neki, hogy Emily apja meghalt, így senki sincs, aki rábírhatná, hogy másképp cselekedjen. 

Emily-t nem érdekli a pénz. Nem érdekelné, ha nem egy olyan világban élnének, ahol egy diktátor irányít, és a szegények nem maradnak sokáig életben. Márpedig, ha Johnnal összekötik az életüket, elszegényedve és kitaszítva fognak élni. 

De John titkokat őriz, és nem meglepő, hogy Donna is. Hogyan hat ez Emily-re? Aki feláldozza a pénzt, és a biztonságot, és John illetve a szerelem lesz az első helyen?  Hihet a férfi szerelmében, amikor az elhagyja, de ígéretet tesz neki, hogy azért megy el, hogy másutt jobb életet teremtsen nekik? Vajon visszajön érte? Vajon sikerül elszöknie az örszemek elől? Túléli? és ha igen, kitudja juttatni Emily-t is? 

Fondorlatos, izgalmas, pörgős és rövid kis regény volt, tele ármánykodással.

Voltak apróbb hibák, például a karakterek, hirtelen, első látásra, halálos szerelembe esése, meglepő volt számomra, néhol soknak éreztem a "nyált", és néha kicsit soknak éreztem Emily részéről a hisztit. Furcsa volt, hogy mindenkinek mintha csak egy oldala lett volna. 

Talán a könyv rövidsége okozta, hogy kicsit úgy éreztem, ez még csak a vázlata az egésznek, nem teljesedett ki, itt - ott hiányos. Főleg a karakterek felépítése, a lelkük kivetítése, a feszültség megteremtése (itt nehezítette az írásmód is a dolgokat, hiszen szinte minden szereplő gondolatait olvashattuk fejezetenként váltakozva, így nem volt titok ki- miről - mit gondol. ) és a világ felépítése. Rendben van, adott volt egy diktátor, de hol, hol játszódik a történet, mikor, és miért alakult így a politikai helyzet, mi vezetett ide. A regény kerülte az efféle komoly témákat, szerintem ez tette méginkább meseszerűvé.

Éppen ezért ha valaki valami durva, disztópiára, diktatúrára vagy akármire számít, ahol a szökés a lényeg, és megvan fűszerezve némi szerelemmel, mint pl A szolgálólány meséje - akkor ne itt keresse.

Ettől függetlenül mégis lekötött. Kipörgettem pár óra alatt. 

Szerintem első kötet révén, ez egyáltalán nem volt rossz, mitöbb, ha úgy állok neki, hogy ez egy meseszerű történet, és pontosan arra is számítok, akkor hibátlannak találnám.

Ajánlom olyanoknak, akik nagykanállal falják a romantikus könyveket. Fiatal lányoknak, tiniknek, és mindenkinek aki szerette, Rómeót. :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése