About

2018. december 27., csütörtök

Marissa Meyer - Cinder (Holdbéli krónikák 1.)

Egy modern, erős Hamupipőkének is lehet szüksége támaszra!
Új-Peking zajos utcáin emberek és androidok tömege hömpölyög. A népességet borzalmas járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdbéliek figyelik őket, várnak, hogy lecsaphassanak. Senki sem tudja, hogy a Föld sorsa egyetlen lányon múlik…
Cinder, a tehetséges műszerészlány másodrangú állampolgár. A múltja titkokkal teli, a mostohaanyja egyre csak korholja, ráadásul őt hibáztatják a mostohahúga megbetegedéséért is. Csakhogy Cinder élete idővel összefonódik a jóképű Kai hercegével, és hirtelen egy világokon átívelő, vad csatározás, intrikák kellős közepén találja magát. Ráadásul közben tiltott szerelem lobban lángra a szívében.
A kötelesség és a szabadság, a hűség és az árulás között őrlődve kénytelen kideríteni az igazat a múltjáról, hogy megvédhesse a világát.
Olyan titkok közepette, melyekért mások ölni is tudnának.

A modern hamupipőke történet főhőse okos és leleményes, a tétek magasak. Vajon sikerül megőriznie a szívét?



Félve álltam neki ennek a könyvnek, hiszen annyi negatív kritikát olvastam, de a borító annyira megfogott, hogy úgy döntöttem megveszem, mi több ha már megvettem azért is kiolvasom, s nem csoda, hogy nem is bántam meg. 

Még sosem volt dolgom robot témájú könyvvel így szégyenszemre meg kellett kérdeznem a páromat mi is az a kiborg, mire ő jót nevetett rajtam. :) 



A könyv egyébként számomra izgalmas volt, rendkívül jól felépített világ, színhelye pedig nem más mint Peking amely számomra nagyon pozitív választás volt, bár ennek ellenére nem sokat tudtunk meg az ottani kultúráról, főleg, hogy a helyet sújtó pestis miatt kissé másként volt ábrázolva mint ahogyan az napjainkban kinéz. 

A szereplők nagyon szimpatikusak voltak s bár nehezen egyeztettem ezt a sztorit a hamupipőke vonulattal, még is tetszett benne.

A fantasztikus vagy Sci-fi elemek mellett azért a romantika is szerepet játszott, amely szerintem igazán szerethetővé tette ezt a könyvet. 


Habár nagy meglepetések nem értek, sajnos túl hamar sejthető volt, ki is Cinder - s mi is lesz a végkimenetel. 

Ennek ellenére nekem a holdlakókkal vívott harc is kifejezetten tetszett, vagyis a háború elkerülése érdekében vívott harc, s a holdlakók ábrázolása miszerint, képesek elhitetni az egyszerű emberrel, hogy gyönyörűek és szinte bármire rávenni őket. 

A történet a kedves karakterek mellett rengeteg humorral lett ellátva, ami csak még tökéletesebbé tette!

Nagyon várom a folytatást amit mindenképpen a könyvmolyképző kiadó keretein belül szeretnék beszerezni.

A könyv egyébként könnyedén olvasható, szépen vezeti a szálakat, nekem két napomba telt, nem bírtam lerakni. 

Cinder előélete, a család elvesztése, vagy leginkább az, hogy nem tudja kicsoda, s egyetlen ember sincs, akitől némi szeretetet kapna, hiszen ő csak egy kiborg, azért mélyen hatással volt rám, ahogyan kislányként a hamupipőke története is, s igazán örülök, hogy néha ezek a mesék megvalósulnak kicsit más meglátásban is! : ) 






Főhősünk Cinder, egy kiborg - azaz teste (körülbelül) 36% - a  robotika. 
Keze s lába is részben fém, de az operáció ugyanilyen arányban hatással van az agyára is, ez felruházza őt olyan képességekkel, mint például pillanatok alatt lekeresni valamit a neten, úgy, hogy a kisujját sem kell mozdítania. 

Új Pekingben éli életét, mostohaanyjával és két testvérével, szerelőként keresi meg a lakbérre valót, ugyanis gyámja minden munkával megkeresett pénzét elveszi tőle, míg ő otthon ül a kényelemben. Nincsenek jobb szavak, mióta Cinder mostohaapja meghalt, mostohaanyja számára nem más mint rabszolga. 

De a világ fenekestül felfordul, mikor Kai herceg megjelenik a színen, s arra kéri a lányt, szereljen meg egy robotot amely nemzetbiztonsági titkokat rejt magában. 

Cinder ráfekszik az ügye, de a robot kikotyogja az anyagot, s Cinder rájön Kai nagy veszélyben van, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a holdlakók királynője lejön a földre, s egyezséget kínál - Ha Kai herceg feleségül veszi őt - aki ekkora már császár - akkor nem indít háborút a föld ellen, csakhogy Cinder tudja, hogy mindez hazugság.

Közben az egész világban sorra öli az embereket a pestis majd Cinder kishúga is megbetegszik, s kiderül, Cinder valamiért immunis a betegségre. Mostohaanyja azonnal elküldi kísérletekre habár jól tudja, onnan még sosem távozott egyetlen kiborg sem élve. 

A lány élete fenekestül felfordul hiszen kezébe kerül a világ sorsa, de még a saját életét sem tudja, hogyan védje meg... vagy hogyan vegye rá a császárt, hogy ne vegye el a Holdkirálynőt. 

Abszolút ajánlom mindenkinek kortól függetlenül! 




" – Ha már a szemműtétnél tartunk, észrevette, hogy nincsenek könnycsatornái? 

– Nem mondja! Tényleg? Én meg már azt hittem, szimplán érzelmi idióta vagyok – húzta fel a lábát az asztalra Cinder, és szorosan átölelte a térdét. "

"– Az a terve, hogy a jövőben minden döntést átenged a tanácsadójának? 

– Nem – felelte a herceg, és megengedett magának egy fagyos mosolyt. – Előbb-utóbb beszerzek majd egy feleséget erre a célra. " 

"– Mit gondolsz, vírusos? – csücsörített Cinder. 

– Lehet, hogy ő is annyira belezúgott Kai hercegbe, hogy tönkrement a processzora. 
– Lehetne, hogy egy kicsit ne beszéljünk a hercegről? – hőkölt vissza Cinder. 
– Szerintem az nem fog menni. Elvégre az ő androidján dolgozol. Képzeld csak el, hogy ez a robot milyen dolgokat láthatott… – Iko beszéde érezhetően felgyorsult. – Szerinted látta meztelenül is?" 


"– Hát, igen – csípett bele Cinder a fémujjaiba a fogóval. – Mindenkinek megvan a gyengéje. 

– Tudom – mondta Iko. – Nekem a cipők." 

" – Ezt most miért kell? 
A fiú arcán egy pillanatnyi fájdalom suhant át. 
– Miért? Nem vehetek neked ajándékot? – kérdezte olyan hangon, hogy Cinder vezetékeiben majdnem elakadtak az elektromos impulzusok. 
– Nem. Azután semmiképp, hogy a héten vagy hat üzenetedre nem válaszoltam. Eszednél vagy?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése