About

2018. április 17., kedd

J.K. Rowling - Harry ​Potter and the Philosopher's Stone (SPOILERES!!!)

Harry remegő kézzel megfordította a küldeményt. A borítékot lezáró piros viaszpecsétet címer díszítette: oroszlán, sas, borz és kígyó vettek körül egy nagy R betűt.
Harry Potter még csak hallani sem hallott Roxfortról, amikor a Privet Drive 4-es számú ház lábtörlőjére elkezdenek sorban hullani a levelek. A zöld tintával címzett és piros pecséttel lezárt sárgás pergameneket azonban gyorsan elorozza rémes nagynénje és nagybátyja. Harry tizenegyedik születésnapját egy hatalmas, bogárszemű óriás, Rubeus Hagrid zavarja meg, és elképesztő híreket hoz: Harry Potter varázsló, és felvételt nyert a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. Ezzel elkezdődik egy hihetetlen kaland!


Nagyon régóta szerettem volna írni a Harry Potter sorozatról (1-7) s most, hogy az animus kiadásában is megvásároltam, szeretném egyenként elmondani nektek azokat a kis apróságokat amiket a filmben nem láttatok s aki látta a filmet azt meggyőzni arról, hogy érdemes elolvasni a könyvet is! Természetesen, hogy ez továbbra is így legyen nem árulok el nektek mindent. :) 
Kifejezetten az animus kiadást szeretném most véleményezni a borítóval kezdve. 
Nekem sokkal jobban kézre állnak a puha borítós könyvek mint nagyobb társaik, de tény, hogy a Harry Potter kemény borítóval is megvan és kb 10 éves könyvek, mégsem látszik rajtuk. 
Ez az Animus kiadó könyvéről nem mondható el, akármilyen szép is az új könyv silány minőség. 
Azonnal elkezdett szamárfülesedni ahogy olvastam, pedig azért ez nem jellemző a puha borítós könyveimre, de ez vékony mint egy papír lap. Az arany szöveg elkezdett lekopni... Szóval aki hosszú távra tervezi annak inkább a kemény borítós kiadást ajánlom! 

A tartalom viszont tökéletes mi több csodálatos.Nem véletlen rengeteg gyermek a HP hatására szerette meg az olvasást, s ez a sztori velünk nőtt fel, nőtte ki magát, hiszen míg az első 2 kötet mondható mesének a folytatás átcsap a felnőtt Fantasy-ba.  Itt még az sem zavart, hogy a történet 1/3ban íródott! Kevés Fantasy van amit szeretek, de ennek minden oldala érdekes volt, egy percig sem unatkoztam, pedig már az összes filmet többször láttam. Jó érzés volt, mikor felderengtek a dolgok a filmből s azt gondolom kellett is mert nehéz ezt elképzelni ha nincs alapod hozzá.  Nagyon látszik az író háttér munkája, rengeteg mindennek kellett utána néznie... Tudtátok, hogy Nicholas Flamel valóban létezett? S volt is egy legenda miszerint : " Nicolas Flamel (kb. 1330, Pontoise – 1413., a hagyomány szerint 1418., Párizs) sikeres francia írnok, másoló, író, kézirat-, és valószínűleg ingatlankereskedő, halála után alkimistaként vált híressé. A legenda szerint ő készítette el a Bölcsek kövét. Állítólag Flamel írta az Alkímia nagykönyvét amit 1612-ben Párizsban publikáltak. Egy családtagját ismerjük, a feleségét, Perronelle Flamelt. "

Szóval száz szónak is egy a vége, nincs mese, ez a könyv úgy ahogy van tökéletes az összes többi részével együtt!

Pár apróság ami a filmben kimaradt, vagy másként volt. 
1. Harry haja mindig visszanőtt másnapra akárhányszor vágták le. 
2. Dudley-t orvoshoz kellett vinni leszedetni a Hagrid által rávarázsolt malac farkat. 
3. Harry miután megkapta első leveleit a Roxfortból kiköltözhetett a lépcső alól és megkapta Dudley régi szobáját, mert Dudley szülei féltek. 
4. Mógus mindig fokhagyma szagú volt, esküdni mert rá, hogy egy vámpír akivel ano Romániában találkozott alig várja, hogy elmenjen érte. 
5. Harry egyik tanára egy szellem volt, aki elaludt a székében s már csak a lelke kelt fel onnan. 
6. Amikor Harry, Hermione, Ron lemennek a kőért és az ördöghurok fogadja őket a film szerint mozdulatlanná váltak s a növény elengedte őket. A könyv szerint viszont Hermione tűzzel oldotta le a srácokról a sötétet kedvelő növényt. 

A kedvenc idézetem pedig nem más mint: " Rossz úton jár az ki álmokból épít várat s közben elfelejt élni! - Albus Dumbledore"
10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése