About

2022. október 13., csütörtök

Jean Hanff Korelitz - A cselekmény

Kiolvastam Jean Hanff Korelitz új regényét, mivel a „Tudhattad volna” is nagyon tetszett.


Elég lassan indult be, és végig szépen lassan csepegtek az infórmációk, de a végén volt egy nagyobb csavar, ami rendesen meglepett.

A könyv egyébként kb 400 oldal, de eléggé apró betűs, így azért bőven van mit olvasni. Nehezen nyitható, ami eléggé zavaró, konkrétan szét kellett feszítenem, de ez valami kiadói sajátosság a Gabonál, volt benne több elgépelés is, ettől függetlenül azért az olvasói élményt ez nem rombolta.


A történet Jacob Finch Bonnerrel kezdődik, aki írói pályája mélypontján van, egészen addig, míg egy írói kurzus során, ahol tanárként tevékenykedik, össze nem fut Evan Parkerrel, a nagyképű írótanonccal, aki egy olyan cselekményt oszt meg vele ami várhatóan világsiker lesz.
De Evan Parker meghal, és a könyv sosem születik meg. Jacob úgy dönt, akár ő is megirhatná, ám ekkor még nem sejti, milyen borzalmas eseménysorozatba taszítja magát.

Összeségében tetszett, pontosan azt hozta amit vártam tőle. Hamar elolvastam, az egyetlen ami hiányzott, hogy a karakterekkel sehol nem éreztem kapcsolódást, de ezt a könyv témája, és az írás, ami természetesen engem is érdekel, ellensúlyozta.

Rengeteg írói ötletet lehet kibogarászni a regényből, ha valakit érdekel a téma, illetve betekintést nyerhetünk abba is, milyen ismert regényírónak lenni, a NewYork Times élén. Mekkora a nyomás egy jó regény folytatásával kapcsolatban, és mennyi mindennek megkell felelni, mire az a polcokra kerül.


Ötletes volt, bár az előző sztori jobban tetszett, azért itt is volt bőven megfejteni való rejtély.

A történet elmesélője maga Jacob - közben kb fejezetenként váltakozva haladunk a híres regénye tartalmával is - míg a kettő az egész végén összeér. 

Szerintem aki szereti a thrillert, annak tetszeni fog. Nem tudom volt e az írói nehézségekben olyasmi, amit esetleg Hanff is érzett, mikor ezt a regényt várta a kiadó tőle, de hozta nagyjából azt, amit kellett, volt benne  egy kis saját fűszer, nem bántam meg, hogy elolvastam, azért sem, mert rég volt utoljára olyan, hogy szerencsém legyen elsőként értékelni egy könyvet. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése