About

2022. október 5., szerda

Jozef Karika -A hasadék

 "Amit a szem nem lát, az a szívnek nem fáj."

Az egyik legjobb misztikus thriller amit valaha olvastam, mindezt tetőzi, hogy már - már "igaz" sztori. Vagyis kitudja... 
Ugyanis elvileg, az írót első regénye megjelenése után, egy titokzatos idegen kereste meg, aki elakarta mesélni neki a történetét. Jozef pedig semmi mást nem tett, mint az idegen történetéből regényt írt.
És hogy mindez igaz-e? Azon múlik, hogy szkeptikus vagy, vagy sem. De az biztos, hogy elgondolkodtató. 
Nem szellem sztori, nem gyilkosságok tömkelege, hanem egy kicsit inkább a fizika rejtelmeivel játszadozhatunk el, egy Tribecs-túra keretein belül.

Egy erdő, ahová öten indultok, vagy négyen? vagy hárman mentetek? Ahol a csendnek szeme van, és csigaház, meg amúgy is, ki vagy te és ki vagyok én?
Brutálisan jó volt. 😃
A hasadék eredeti kiadása óriási visszhangot keltett, az utóbbi évtizedek legnépszerűbb szlovák regénye lett, és az irodalom határait túllépve popkulturális jelenséggé vált.


A regény főszereplője Igor, aki friss egyetemista, a párjával, Miával él. Mivel friss diplomával nehéz munkát találni, így ott dolgozik, ahová a közvetítő küldi, és azt csinálja amit kérnek tőle. Mellette blogol. Aki blogol tudja, hogy fontos a nézettség, és ha ez ember nagyon jól csinálja, meg is élhet belőle. Nem meglepő tehát, hogy amikor egy régi elmegyógyintézetbe osztják be takarítani, elindulnak az események. Talál egy fekete széfet, benne egy betegről érdekes papírokat, illetve hangfelvételt, és a blogger véna máris szenzációt szagol ki.

Teljesen beszippantja az orvos és Walter Fischer beszélgetése, aki a Tribecsi hegységek környékén tűnt el - majd került elő 3 hónappal később, összeomlott idegrendszerrel, vágás - és égési sérülésekkel. Az eltűnések kapcsán kiderül, hogy Fischer nem egyedi eset. 

Természetesen felrakja a blogjára is mindazt amit talált. Özönlenek a kommentek, vannak akik hisznek a rejtélyes eltűnésekben, és vannak akik nem. 

Így kerül a képbe két kommentelő, akikkel együtt, illetve Miával úgy döntenek, megnézik maguknak a Tribecset, mitöbb két éjszakát ott is töltenek. De ami ott vár rájuk, arra egyikük sem számított... 


Egyszerűen félelmetes volt, rég éreztem félelmet olvasás közben. Izgalmas volt, és azóta is ezen gondolkodom. Bevallom, eltudom képzelni, hogy valóban van ott valami, de sosem mennék oda. 


Nagyon tetszett a laza elbeszélés és az, hogy az író nem próbált meg meggyőzni minket a történet igazáról, csupán felvázolta azt, úgy ahogy neki mesélték. Már ha igaz, hogy nem Jozef agyszüleménye az egész história. Ha mégis, akkor be kell látni, hogy brilliáns ötlet...


Biztos ami biztos, a Tribecsről valóban vannak angol cikkek, eltűnések, érdekes dolgok, melyeknek linkjét nagyrészt a könyv is tartalmazza. 

Ami nagyon tetszett ebben a történetben, hogy nem tudom hasonlítani semmihez. 

Nem olvastam még hozzá foghatót, vagy ehhez hasonlót. 

El fog kísérni még egy pár éjszakán keresztül ebben biztos vagyok. Úgy tudom film is van, ennek is utána fogok járni. 

Szívből ajánlom mindenkinek, aki szereti a horrorisztikus történeteket, és olvasna valami creepy-t. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése