About

2018. február 28., szerda

Markus Zusak - The ​Book Thief

1939, a náci Németország...



A Halálnak sohasem volt még ennyi dolga, de ő már tudja, hogy ez még csak a kezdet. Mert a Halál bölcs és kíváncsi, szeretne mindent tudni az emberekről. Együtt is érez velük, ha csak ideje engedi.

Ő meséli el ezt a történetet, amely egy német kislányról, Lieselről, a családjáról és a barátairól szól. Meg fanatikus németekről. És egy zsidó fiúról, akit a háború alatt egy pincében rejtegetnek.

Liesel imád olvasni, és ha csak teheti, könyveket lop. De a legkedvesebb könyve az, amit a pincében rejtőzködő zsidó fiú ír neki...

És egyszer csak hullani kezdenek a bombák...



A narrátor maga a halál, és azt hiszem ez meg is magyarázza egyből, hogy most egy drámát kapunk. Bár mi mást is kaphatnánk egy háborúról szóló könyvtől, aminek főszereplője egy kislány, aki talán még nem is tudja hová rakni ezt az egészet, és akinek fiatal kora ellenére olyan dolgokat kell megélnie amiket nem kívánnék egyetlen embernek sem. 
A könyv eleje számomra nagyon unalmas volt, talán nem is az eleje hanem teljességgel a közepéig elmenve, már már a félbehagyásán gondolkodva, de nagyon akartam a sok romantikus véleményem mellé ezt a bejegyzést és azt gondolom, nagyon jól tettem! 
A végére teljesen beszippantott, annyira megszerettette velem a karaktereket, hogy sírva, sőt bőgve, könnyektől elázva raktam le ezt a könyvet, pedig ez nálam nagyon ritkán fordul elő. 
Nem az izgalmakra építkezett, inkább a háború bemutatására, hogy Hitler időszakában két réteg volt. Akik féltek, s akik fanatikusan szerették őt. Szerintem egyik csapatba nagyon nem volt jó tartozni... 



A végkifejletnél örültem volna, ha boldog befejezést kapok, de tudom, hogy a valóság az, hogy a háborúban nincs boldogság, így teljességgel megértem miért így ért véget.

 
Főszereplőnk Liesel, még szinte alig született meg, máris rengeteg tragédián van túl. Öccsét elveszíti később édesanyját is, nevelőszülőkhöz kerülve próbálja átvészelni Hitler uralmát.

A megváltást a könyvek jelentik számára, de ekkora szegénységben nem igazán tud hozzájutni ezekhez, így ellopja őket. 

Nevelőapja olvasni tanítja őt, amely idővel rengeteg boldog pillanatot ad nekik... 

Egy éjjel, egy zsidó férfi érkezik a házhoz, borzalmas állapotban, és ők úgy döntenek menedéket nyújtanak neki. Rejtegetik az alagsorban hosszú ideig veszélybe sodorva az életüket, olyan szegénységben melyben még ő nekik sincs pénzük jól lakni, nemhogy egy vendégnek majd eljön a tél melybe a Rudy majdnem belehal. 

Liesel nagyon megszereti a férfit, sokat mesél neki a külvilágról, a levelek színeiről, a napsütésről amit Rudy jó darabig nem tapasztalhat meg. Ideje további részét legjobb barátjával tölti, aki segít neki a könyvek eltulajdonításában és akivel később gyermeki szerelem alakul ki.
Majd a háború sokkal közelebb kerül mint gondolnánk, rengeteg áldozatot magával sodorva.

Mi lesz így Liesel-el ? Mi lesz Rudyval? Sikerül túlélniük? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése