About

2018. február 28., szerda

Agatha Christie - Murder On The Orient Express




Hercule Poirot a Közel-Keletről tér vissza Londonba. A legalkalmasabb közlekedési eszköznek az Orient expressz ígérkezik, Isztambultól Calais-ig. De legnagyobb megrökönyödésére már nincsen szabad hálófülke a közvetlen kocsiban. Pedig tél derekán nem szoktak ennyien utazni. És milyen különös társaság gyűlt össze! Orosz hercegnő, olasz utazó, magyar gróf, angol katonatiszt - és egy kellemetlen amerikai férfi. Vajon hova tartanak? Lehet-e köztük bármiféle kapcsolat?
A Balkánon aztán egy éjjel elakad a vonat egy hófúvásban. És gyilkosság történik... Még szerencse, hogy Poirot-nak szerzett ágyat régi barátja, M. Bouc. Ezért, mire az expressz továbbindul, sikerül felgöngyölíteni az egyik legrejtélyesebb esetet, amely Agatha Christie tolla alatt született.




Első körben elszeretném mondani, hogy aki látta a filmet, gyorsan felejtse el amit látott, mert nagyon el lett baltázva, még a lényeg közelében sem járt!

A rejtély megoldását az író a legvégére tartogatta, közben folyamatosan elhintve a jeleket, amiket én sehogy sem vettem észre, de amint elárulta a végkifejletet fogtam a fejem, hogyan lehettem ennyire hülye, hogy nem tűnt fel.

Szeretem az ilyen izgalmas könyveket, amelyek teljesen összezavarják az olvasót, folyamatos feszültséget tartva, a végső csattanóval meghintve.

Agatha Christie nem véletlenül lett ennyire ismert, azt gondolom igazán jó történeteket ad ki a keze közül, ő maga a krimi királynő!
Egyetlen problémám az volt, hogy nehéz volt hová rakni a szereplőket, mert sok volt belőlük, de kevés infóval voltunk ellátva velük kapcsolatban. 

A hideg téli időszakban több napos útjára indul az Orient expressz. A hidegre való tekintettel, ilyenkor nem sokan ülnek vonatra, de meglepő módon ezen a napon telt kocsikkal indulunk útnak.

Különböző nemzetiségű emberek, összezárva, majd a vonat a nagy hómennyiség miatt elakad, kitör a pánik hát még akkor, amikor kiderül, hogy az egyik utas meghalt, sőt valószínűleg meggyilkolták.

Szerencsére a szerelvényen egy nyomozó is utazik aki nem más mint Hercule Poirot, aki sajátos meglátásával és akinek vág az esze mint a penge, aki jól ismeri az emberek reakcióit, aki a legjobb a szakmájában elkezdi felgöngyölíteni a rejtélyt...



Ami biztos, akárki is a gyilkos, remekül megszervezte a bűntényt, majd annál jobban eltüntette a nyomait...

Vagy annál jobban sikerült megcsalnia őket, hiszen azt sem lehetett eldönteni, hogy egy ember tette, vagy kettő? Férfi volt vagy nő? Jobb kezes vagy bal? Mikor halt meg? Hajnali 1-kor? Vagy 2-kor? A nyomok egyszerre mutatnak az összes lehetséges megoldásra.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése