About

2018. február 28., szerda

W. Bruce Cameron- A ​Dog's Purpose



 

Minden ​kutya a mennybe kerül… kivéve, ha elintézetlen feladatuk maradt itt, a Földön. 

Lenyűgöző történetünk főszereplője, egy aranyos kutyus nem egy, de több életen keresztül próbál meg rájönni arra, hogy mi is az élete célja. A Kutyás történet más, mint a többi megszokott, cuki kis kutyusokról szóló megható regény. Az élet legalapvetőbb kérdésére keresi a választ: miért vagyunk itt? Hősünk, Béni maga is megdöbbenve tapasztalta, hogy lenyűgöző szépségű, aranyló szőrű kiskutyaként született újjá, miután végigélte egy korcs, kóbor kutya tragikusan rövid életét. Az új lehetőséget kihasználva eljut a nyolcéves kisfiú, Ethan ölelő karjába. Együtt számtalan lélegzetelállító kalandot élnek át, és közben Béni megtanulja, hogyan legyen jó kutya. 

Hősünk kalandja azonban nem ér véget azzal, hogy egy szerető család kedvenc háziállata lett. Ismét újjászületik, és vaksin pislogó kölyökkutyaként megint csak azt szeretné kideríteni, hogy képes lesz-e valaha is rájönni a létezése értelmére. 

Béni története szívet melengető, lényeglátó, és gyakran elképesztően mulatságos olvasmány. A Kutyás történetben nem csupán négylábú barátunk számos életének megrázó és mulatságos kalandjait ismerhetjük meg, de feltárul előttünk az is, ahogy egy kutya látja az emberi viszonyokat. Megismerhetjük, hogy milyen erős kötelék fűz minket legjobb barátunkhoz. 

A megragadó és magával ragadó, gyönyörű történetből kiderül, hogy a szeretet halhatatlan, hogy hűséges barátaink örökre itt maradnak velünk, és hogy a földkerekségen minden teremtmény azért született, mert megvan a maga oka, mert értelme van az élhetésének.



Amikor megláttam a film előzetesét egyből tudtam, el kell olvasnom a könyvet is. Ezer féle könyv szól már a reinkarnációról de eddig olyan történetről még nem hallottam, ahol egy kutyával mutatják be a jelenséget. Azonnal rohantam is a könyvesboltba és el is kezdtem olvasni. 


Azt gondolom elég egyedi elgondolás volt az írótól, hogy a reinkarnációt egy állattal megszemélyesítve mutassa be, s el is érte a várva várt sikert, aminek köszönhetően a későbbiekben még legalább 5 könyve jelent meg ugyanebben a témában, illetve írók százai próbálták ugyanezzel a történettel meglovagolni Bruce sikerét.

Nekem nagyon tetszett a könyv, az elgondolás maga, és a kutya hűségének bemutatása, ahogyan megélte a rosszabb gazdák sorát és ahogyan megélte a legjobbakét, de első komolyabb gazdáját akivel a legboldogabb volt, sosem felejtette el, végig visszavágyódott.

Igazán szívszorító, garantált minimum négyszer síró kisgyermekké alakul át az olvasó, de reményt is ad arra, hogy talán eltávozott kedvenceinknek sem ér véget az út a halállal. Én pont akkoriban veszítettem el, túl hamar szeretett kiskutyámat, nekem sokat segített ez a könyv. Mindvégig érdekes volt, imádtam belecsöppenni a különböző sorsokba, annyira jól bemutatta mindazt amit mi nem is tudhatunk igazán csak sejtjük: hogyan gondolkodik a kutyánk.  


Szerethető karakterekkel vált ez a könyv teljes egésszé. Viszont valamiért úgy érzem ebben a történetben ennyi volt. Nem tudom mit tudhat az író még elmondani 5 másik könyvben, azt gondolom az már csak másolata lehet az elsőnek, a sikerből kifacsarni mindent amit csak ki lehet. Pontosan ezért még nem vettem rá magam, hogy azoknak a történeteknek is neki álljak, de mindenképpen megfogok vele próbálkozni, talán kapok valami újat is. :) 

Főszereplőnk egy törékeny kiskutya aki több életen keresztül tapasztalja meg mi célja van a földön. 


Megéli az emberek segítésének lehetőségét mint rendőrkutya, de kóbor kutya is válik belőle, egyformán kerül szerető és nagyon rossz gazdához is, miközben fejtegeti az élet értelmét. 


Minden életéből tanul valami újat, nincs más vágya, mint az, hogy igazán jó kutya legyen belőle.



Legszebb életét Ethannél tölti, ahová minden életében vissza vágyik, s egyszer még erre lehetőséget is kap. 



Gyönyörűen bemutatja a kutya gazdájához való hozzáállását, szeretetét és hűségét!


"Reméltem, hogy az én halálom miatt nem sír majd. Hiszen az volt az életem legfőbb célja, hogy szeressem, hogy vele legyek, és boldoggá tegyem. Most sem akartam elszomorítani."


" Felidéztem magamban milyen volt, amikor legelőször, kisfiúként, megpillantottam. Tudatában voltam az utolsó közös pillanatunknak is: a jelennek. És persze újra láttam minden együtt töltött percünket a kettő között. Tudtam, hogy nemsokára úgy is elönt az a mély, sajgó fájdalom.Ám ebben a pillanatban békesség vett körül, mert megbizonyosodhattam róla, hogy egész eddigi életem ezt a célt szolgálta, azt, hogy itt lehessek mellette ebben a pillanatban. Teljesítettem a küldetésem. " 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése