About

2021. február 9., kedd

GUILLAUME MUSSO - ÉS AZUTÁN

 "Mindketten azt hitték, hogy lépéseket tesznek a másik felé, de mégsem találkoztak."

Nehéz lenne megfogalmazni az érzéseimet a történettel kapcsolatban, annak dacára, hogy minden amit gondolok róla, amit gondoltam róla amikor olvastam, abszolút pozitív. Talán azért ennyire nehéz, mert lelkileg hatott rám, fogalmazhatjuk úgy is, hogy megviselt. Olyan témákat boncolgat mint a szerelem, a halál, a bennünk rejlő korlátok, a büszkeségünk fontossága.
Rávilágít a tényre, hogy mennyire tabutémaként kezeli az emberiség a saját halandóságát. Mennyire megváltozik, az élethez, és a környezetünkhöz való hozzáállásunk akkor, amikor rájövünk, hogy a napjaink megvannak számlálva. Megváltozik a prioritási sorrend, hirtelen nem azok a dolgok lesznek fontosak, mint előtte.
Ha érdekel a bejegyzés kattints az "olvass tovább" felületre!
 
Guillaume Musso tanulóként kezdett írni.

1993-ban több hónapot töltött az Egyesült Államokban, ez meghatározó élmény volt számára. A Nizzai Egyetemen közgazdaság-tudományból szerzett diplomát, majd Montpellier-ben folytatta tanulmányait. 

2001-ben jelent meg első regénye, a Skidamarink. Franciaország egyik legsikeresebb kortárs írója.
 Az Ott leszel? című regényét huszonöt nyelvre fordították le, csupán Franciaországban több mint egymillió példányban kelt el, ahol huszonöt héten át vezette a sikerlistákat, világviszonylatban pedig közel nyolcmilliónál tart.



Visszatérve az "És azután" című könyvére, rengeteg kérdést felvetett bennem. 
  • Lehet egy ember egyszerre sikeres a magánéletében és szakmailag egyaránt?
  • Ha csak az egyikben sikeres vajon vágyakozik a másik sikere után, vagy megtud elégedni vele? 
  • Amikor az ember rájön, hogy a munka vagy egyéb elfoglaltságok miatt nem törődött valakivel eleget, akivel később már nincs lehetősége, akkor valóban a hiány érzése ez vagy csupán bűntudaté? 
  • Mit tennék másképp ha tudnám, hogy közeleg a vég? Változtatnék valamin? Lenne olyan amit elszeretnék rendezni?
Nathan az egyik legjobb ügyvéd New Yorkban. Ahogy a karrierje felfelé ível úgy tud kilépni abból a szegénységből, amibe beleszületett, és ezzel egyszerre ível a házassága és a magánélete is lefele. Elveszíti a feleségét, többek között azért mert egy tragédia után a munkába menekül. Majd egy napon egy titokzatos orvos jelenik meg nála, aki magát a "hirnöknek" nevezi. Elmondja neki, hogy látja a közelgő halált.


Sokszor halljuk, hogy élj úgy, mintha az a nap lenne az utolsó, ez mégis lehetetlen feladatnak tűnik. Bár foglalkoztat minket a halál, és a halál utáni élet, a hétköznapokban mégsem gondolunk rá, hogy talán ez lesz az utolsó napunk, ennek köszönhetően sokszor viselkedünk felelőtlenül. Az életünk egy rohanás. Rohanunk a busz után, a munkába , a vágyaink után, pedig tudjuk, hogy meg kellene állnunk, és élvezni az apró dolgokat.

Erről szólt az én szememben Musso - És azután c. könyve. A felismerésről, a megbánásról, a változásról. A halál iránti félelemről, az elfogadásról és végül de nem utolsó sorban az igaz szerelemről, amely sosem könnyű vagy problémamentes, mégsem szabad feladni. Mert a boldogság kulcsa a szeretet.

– Mallory, én ezt tudom.
– Mit tudsz?
– Mindent, amiről beszéltél: hogy a boldogság nem egyenlő az anyagi jóléttel. Hogy a boldogság mindenekelőtt abból áll, hogy az ember meg tudjon osztani a másikkal mindent: az örömöket és a rossz dolgokat. Hogy egy tető alatt, egy családban éljenek… Most már mindezt tudom.

Nem hiszem, hogy tudnék olyan posztot írni, ami felérne ehhez a könyvhöz. Fantasztikus volt, végig érdekes és nem volt nehéz a főszereplő helyébe képzelnem magam. Nehéz volt letenni, bár okozott egy álmatlan éjszakát, megérte elolvasni. Azt hiszem sokáig fogom még emlegetni és mivel azóta több könyvét is beszereztem az írónak, biztos, hogy olvasok még tőle. 

Mindenkinek ajánlom! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése