About

2021. február 28., vasárnap

PAMELA BINNINGS EWEN - PÁRIZS KIRÁLYNŐJE

 "Határozzátok el, hogy mindenért harcolni fogtok, amit az élettől akartok."
Bár nem vagyok oda sem a történelmi regényekért, sem az életrajzi regényekért, sem Coco Chanelért, még a parfümökért sem, amikor megkeresett a 21 század kiadó, hogy értékelném e a könyvet, elvállaltam. Főleg azért, mert nagyon szeretem feszegetni a határaimat és olyan könyveket olvasni, amikről azt hiszem, hogy nem tetszenének. 

Az ilyen könyvek végül mindig tetszenek. Így jártam a Párizs királynője c. regénnyel is, amely bár sokszor nem volt könnyű olvasmány, hiszen kit ne viselne meg a németek kegyetlensége, és a háború - de ez egy jó könyv volt. 

Ha érdekel a bejegyzés kattints az "olvass tovább" felületre!


Bár voltak olyan pillanatok, amikor kicsit untam a sztorit, főleg a kémekkel kapcsolatos részleteknél, de ez nem a könyv hibája. Ami biztos, hogy Cocoval együtt aggódtam végig a háborút, a parfümjéért folytatott harcot, és a szerelemért folytatott küzdelmet. 

Coco Chanel parfümje máig keresett termék, idézeteit máig rengetegen osztják meg, de kevesen tudják, ki is volt ő valójában. Egy egyszerű parfümkészítő? Divattervező? Német kém? Hívhatjuk ahogy szeretnénk, de a legfontosabb az, hogy honnan érkezett, mit ért el, s mi mégfontosabb mit tett azért, hogy elérje a céljait. Mert bizony harcolt érte, kőkeményen, az élete árán.


A könyv elolvasása után, azt kell mondjam, becsülöm őt. Nem tudnék ennyi erős lenni... Ennyi megaláztatást eltűrni, miközben szeretett városom romokban. Először a német megszállás miatt, majd később a visszafoglalás miatt. 


A történetbe szokásomhoz híven, csak röviden mennék bele. 

A regény a múltat - és a jelent dolgozza fel, kb fejezetenként váltakozva.

A múltban a fiatal Coco életét követhetjük nyomon, ahol még egy tehetős férfi szeretője, de naívan hisz benne, hogy Boy, élete szerelme, majd feleségül veszi, szép családjuk lesz és boldogan élnek.  

Betekintést nyerhetünk a gyerekkorába is, hogyan lett árva, mi történt a családjával, testvéreivel, mi vezetett odáig, hogy csak saját magában bízhatott.

A jelenben pedig a II. világháború eseményeit követhetjük, az elejétől a végéig, rádaásul a francia hölgyek szemszögéből.

Bár Coco jelentősen függöt a magas poziciójú vagy anyagi helyzettel rendelkező férfiaktól, de sikerült ezt a tényt a saját javára fordítania.

Amikor megtudta, hogy üzlettársa ellopta a parfümje receptúráját és Amerikába vitte azt, hogy ott kezdje el gyártani, és hogy egy számára nagyon fontos fiú, pedig hadifogoly, a feje tetejére borítva az életét, foggal körömmel harcolt, azért, hogy az övé legyen ami neki jár, és, hogy megmentse Andrét a fogolytáborból. Nem riadt vissza semmitől, még attól sem, hogy kémkedni kezdjen a németeknek.Amikor a háború véget ért számolnia kellett azzal, hogy ismét menekülnie kell, hiszen a német kollaboráció miatt, üldözött lesz. De kitartott az utolsó pillanatig. 

A végén volt egy csavar, amire nem gondoltam volna, s ami azért rendbe tette bennem a nem ismert jövőt. 

Bár nem egy könnyed tavaszi regény, egy biztos, Gabrielle Bonheur Chanel - rengeteg nő példaképe lehetne, az akaratereje és a kitartása miatt. 

Egyéb érdekességek: 

-Chanel alkotta meg a modern női eleganciát.
- A nevével fémjelzett Chanel N°5 volt az első szintetikus parfüm, ráadásul az övé volt az első divatház, amely saját illatot dobott a piacra.
A Chanel honosította meg a bizsut, úgy vélte, hogy a „hamis" ékszerek remekül megférnek az „igaziakkal". 
- Bár rengeteg viszonyt folytatott, sosem ment férjhez. 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése