About

2021. február 27., szombat

KENT HARUF - KÉSEI PÁRBESZÉD

"Két ember mindig vaktában csapódik egymáshoz, és ki-ki eljátssza a maga régi ideáit, álmait, félreértéseit."

Nagyon szerettem ezt a könyvet, egyszerűsége és könnyedsége ellenére, egy nagyon hatásos történetről van szó, lelkileg nagyon megfogott. Szívesen olvastam, egy délután alatt kipörgettem, majd évekkel később rájöttem, hogy film is van belőle, rádaásul a netflixen, Robert Redford, Jane Fonda szereplésével. A film is nagyon tetszett, majd most ennek örömére újra elolvastam a könyvet is. :) 




Ha érdekel a bejegyzés kattints az "olvass tovább" felületre!


Azt gondolom, néha szükségünk van a lélektani regényekre, ami eszünkbe juttatja, hogy a világ rohanása mellett, időt kell szakítani, az emberi érzésekre, és sosem késő megélni a boldogságot, a szeretetet, a szerelmet. Mindenkinek járnak ezek a dolgok, mindenki megérdemli, hogy érezze, megtapasztalja, és van akinek talán többször is lehetősége nyílik rá. 

Az ember nem magányra született, társas lény, s bizony szüksége van arra, hogy meghallgassák, hogy törődjenek vele. Kortól függetlenül. Sokan nem gondolunk bele, hogy milyen lehet az idős embereknek egyedül, amikor az az ember, akivel leélték az életük nagy részét, nincs többé. Nekünk megvan a saját életünk, a családunk, a nagymamát/nagypapát pedig meglátogatjuk amikor belefér... 

A történet két idős emberről szól, akik egymás szomszédságában laknak, bár nem ismerik olyan jól egymást. Már özvegyek, és magányosak egyedül, így annak dacára, hogy kapcsolatukat senki sem nézi jó szemmel, mondván, hogy nem illendő ennyi idősen, úgy döntenek, együtt töltik az estéket. Nem a szex vonzza őket, hanem a társaság, az az érzés, amikor úgy alszol el, hogy hallod a másik lélegzetét. 

Az éjszakai beszélgetéseikből ismerjük meg őket, szépen lassan, az életüket, a titkaikat, a múltat, s miközben megosztanak mindent, egy lelki kapcsolat alakul ki kettejük között. Majd megjelenik, Addie fia, aki választás elé állítja az asszonyt... vagy a szerelem, vagy az unokája. Ti hogy döntenétek? 

A könyv egyébként nagyon rövid, kb 190 oldal, de annál több mondanivalója van, pont aktuális egy napsütéses délutánra. 
25 éves kortól ajánlom. :) 


Film előzetese: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése