About

2021. február 19., péntek

RICK RECKLESS - ISTENI UTAZÁS

"De aztán betudta annak, hogy az emberi faj ilyen gyűlölködő. Kialakult náluk egy norma, és ha valaki eltér attól, akkor azt szétszedik."

Sosem vonzottak a Bibliai alappal rendelkező könyvek, de a fantasyt nagyon szeretem, így úgy éreztem, hogy szeretném elolvasni, mert lehet többet tud, mint amire első klikkre gondolnék. Szeretem az első könyves írókat, mert van bennük valami "gyermeki báj" még nem ragaszkodnak azokhoz a szabályokhoz amiket a többség tart. A gyanúm a fantasy részről beigazolódott, ez a könyv teljesen más, nem valami hittérítő szöveg, inkább egy új elképzelést mutat be, ahol maga Isten sem tökéletes, és nem korlátozódik a tipikus menny és pokol helyszínekre.

Ha érdekel a bejegyzés kattints az "olvass tovább" felületre!

Amit észrevettem, hogy az elején még lassan indult be, de mintha amint belejött volna az író, úgy lett volna egyre több ötlete.

Az alap sztori természetesen, ahogyan a fülszövegben is olvasható, ha megtekintitek a könyvet, Ádámról szól, aki Amszterdamba igyekszik. Ádám halálos beteg, az agyában lévő daganat miatt. Mint minden ember ő is tart a haláltól, rengeteget gondol arra, vajon mi történik azután, történik e valami egyáltalán, vagy egyszerűen megszűnik a tudatunk és vele együtt minden. Sokan gondolunk ilyenkre, de nálunk nem jelenik meg Gábriel ark angyal, ahogy Ádámnál, közölve, hogy "Szia, amúgy te vagy az Isten maga, emberi formában" és ha megjelenne, valószínű mi is megkérdőjeleznénk, hogy valóság e amit látunk/ hallunk. 

Voltak dolgok aminek köszönhetően én sem voltam benne biztos, hogy nem valami vicc e, ez a jelenség, főleg, hogy Ádám erősen drogos állapotban látta meg a túlvilági lényeket, illetve személyiség hasadása is volt, mi több, ebben az állapotban éppen egy könyvet írt, a túlvilágról, és a témával való foglalatoskodás egy beteg embernél könnyen okozhat ilyen jellegű hallucinációkat. 

Hogy mi is történt Ádámmal valójában, ennek kérdését meghagyom nektek, ugyanis érdemes elolvasni a könyvet, s megtudni. 

Az utolsó pár oldal szerintem, már nem kellett volna, engem kicsit összezavart. Ettől függetlenül nagyon tetszett a könyv, végig izgalmas volt, és egészen új meglátásba helyeztem neki köszönhetően "Istent". Mitöbb Lucifert is, aki a történet végére, már már szimpatikussá vált nekem.

A karaktereket kedveltem, voltak jó ötletek, például megszemélyesíteni Kételyt. Hányszor beszélgetünk mi is vele, amikor nem tudjuk, hogyan döntsünk valamiben, vagy mi lenne a helyes megoldás. 

Az is tetszett, hogy az abortuszt elszenvedő embrió is kerül valahová, hiszen ő is egy lélek. Tetszett, ahogyan a reinkarnáció, a lélek vándorlása, a mindenség kérdése, a hatalmas univerzum, a menny és a pokol, a kételkedők és a vakok kérdése összefonódott ebben a kötetben, habár ha valóban így nézne ki a túlvilág, nem biztos, hogy szeretnék egy háborúra jellemző földről, egy háborús mindenségbe kerülni.  

Nehéz eldönteni, mi a jó, de abban biztos vagyok, hogy emberként nehéz lenne csak a mennybe vagy csak a pokolba tartozni, hiszen mi is halmozzuk a hibákat, de ettől még nem leszünk kifejezetten, rosszak. Isten tanításait ha a Bibliát veszem alapul, a mai világban lehetetlen lenne betartani. 
Éppen ezért, én magam nem vagyok hívő, de ezzel a meglátással, és Rick Reckless által megteremtett Istennel, sokkal könnyebben tudnék azonosulni. 

A könyv egyébként elég rövid a maga kb. 283 oldalával, de ettől függetlenül egyszer sem éreztem azt, hogy valami kidolgozatlan maradt volna, pedig elég bonyolult témáról van szó, annak dacára, hogy olvasni is könnyű volt, egyszerűen bele lehetett feledkezni a lapokba, fogalmazzuk úgy, hogy olvasatta magát. 

Szerintem első könyvnek, ez egy nagyon szép eredmény, kíváncsian várom mi lesz Rick következő dobása, amihez ezúton is sok sikert kívánok neki! :) 

Puszi: M.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése