About

2022. március 25., péntek

5 dolog amitől nekem egy könyv biztos telitalálat!

 

Sziasztok!

Sok bejegyzéssel elvagyok maradva de annyira rég volt könyvmoly zóna poszt, hogy gondoltam, most inkább valami ilyesmit hozok!
Mostmár kezdem kiismerni magam a könyvek terén, és van némi rálátásom arra, mi az amit ha az író bevet, akkor tuti telitalálat lesz az egész sztori!

Ha nektek is vannak hasonló dolgok akkor nyugodtan írjátok meg kommentben! :) 

Romantika a férfi szemszögéből

Ha egy férfi ír romantikus könyvet azt tuti, hogy szívesen olvasom. Mostanában kerülöm a romantikát, ennek több oka is van, és az egyik az, hogy végtelenül unom a tipikus, gazdag, izmos, minden nő őt akarja, üzletember, maffiózó, rosszfiú - beleszeret az egyszerű lányba sémát. Ne értsétek félre, én tudom, hogy miért olvasnak a nők ilyet szívesen, hiszen egyszerűnek tűnik a gondolat, hogy megvan az anyagi alap, illetve, hogy nekünk sikerült "megszelíditeni" a rosszfiút, de én már "kinőttem" ebből, és ezen a szinten szeretek a realitás talaján maradni. 
Éppen ezért szeretem a férfiak által írt romantikus regényeket, mert ezek mindig életszerűbbek, olyan karakterekkel akiknek egyformán vannak hibáik, vagy anyagi gondjaik, mégis egymásba szeretnek. Persze, nők is szoktak ilyet írni, de sokkal ritkábban. 
Ezért nagy kedvencem például Nicholas Sparks.

Kiragadható idézetek / szép gondolatok

Nagyon szeretem, ha egy regény tartalmaz olyan gondolatokat, amiket az életben is fel lehet használni. 
Kiragadható dolgokat, idézeteket, a karakterek által megélt tapasztalatokat.

Ezen a téren Guillaume Musso a kedvencem, aki maga is mindig rejt ilyen okosságokat a könyveibe, és még a fejezetek elejére is biggyeszt mások idézeteiből. 

Plot twist - azaz a csavar

Bármilyen műfajról legyen szó, ha megtud lepni, akkor nyert ügye van. 
Egy thrillerben elengedhetetlen, hogy kattogjak rajta, egy kriminél szintén. 
Szeretem amikor az író úgy irányítja a szálakat, hogy a végén én csak fogom a fejem, hogy mégis, ez hogyan nem jutott eszembe. 

Humor

Szeretem a komor hangolatú könyveket, de legalább ennyire szeretem azt is, amikor megtud nevettetni. 

Egy jókor - jó helyen megjelenő vicc, minden könyvnek fűszert ad.

Kiépített világ

 Azok akik sokra vitték, mindig kialakítottak egy világot a karektereiknek, akkor is ha ez jelentett + 200 oldalt. 
Olvastam már olyan könyvet, ahol a cselekménnyel nem volt probléma, de nem tudtam, hogy hol játszódik, mi van körülötte, így egyszerűen nem tudtam belemerülni, nem tudtam oda képzelni magam. Nekem az kevés, hogy Larnaca terén leültünk. 
Milyen idő volt? Mit láttatok? Én is látni szeretném. Ugyanakkor az sem jó, ha túl részletes, ami elvonja a figyelmet a cselekményről - ez pl King-nél elég gyakori, de mégis működik, hiszen mindenki ismeri a nevét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése