About

2022. március 9., szerda

LANA POPOVIC - VÉRES GRÓFNŐ

 "Azt mondják, amilyen az ég az esküvőn, olyan lesz a házasság is. Még anyám is hisz ebben, bár ő megveti az együgyűek babonáit."

Nagyon meglepett mennyire kevesen olvasták ezt  a könyvet, mitöbb le is értékelték, szóval nagyon meg kell írnom most mindezt, mert remélem valakinek ez a bejegyzés lesz az, ami miatt esélyt ad neki. 
Megéri! 
Már a borító is nagyon tetszett, természetesen szinte azonnal beszereztem, aztán állt a polcomon, mert valahogy sosem kaptam hozzá kedvet. De egy időre elegem volt a thriller - krimi kombókból, viszont a romantikus könyveket az utóbbi időben nagy ívben kerülöm, ezért maradtam a sötét hangulatnál, és mivel olyan kis rövid, megpróbálkoztam vele. 

Milyen jól tettem! 
Igen, ez inkább egy mese, egy legenda kicsit átdolgozva, nem történelemhű, de nem is kell, hogy az legyen. 
Mindenki hallotta már a Báthory sztorit, miszerint, végtelenül gonosz asszony volt, aki szűz lányok vérében fürdött, hogy megőrizze fiatalságát. 

A valóságban Erzsébet 30 évig élt férje, Nádasdy Ferenc mellett, 5 gyermeket ajándékozva neki, bár ha jól tudom, csak 3 gyermek élte meg a felnőttkort. 

Báthory még csak 11 éves volt amikor eljegyezték egymást, Ferenc halála után pedig egyedül maradt, özvegyként irányította férje több százezer holdas birtokait, aminek köszönhetően hamar támadások célpontjává vált. 

A könyv nem tér ki ilyen pontossággal, mi több valóban más meglátásba helyezi Báthory életét. Ettől függetlenül nagyon izgalmas volt, érdekes, mint egy horrorisztikus esti mese, és szerintem rendkívűl jól megformálta az író, azt a manipulatív, és végtelenül okos, de gonosz nőszemélyt, aki Báthory lehetett volna, ha a legendának van valóságalapja. 

Persze, volt egy kis panasz arra is, hogy miféle kapcsolat volt közte, és Darvulia Anna között, én sem szeretem, ha mindenhová beillesztik a melegséget, mint opciót (nem azért mert problémám lenne a melegekkel, hanem azért mert vannak történetek, ahová egyszerűen nem illik, vagy csak lényegtelen a karakter nemi hovatartozása - ilyen volt amikor Albus Dumbledore lett "meleg" na ott nálam is elpattant a húr, hiszen lényegtelen információ a személyét tekintve. ) 

Viszont itt eltudtam képzelni, a kettejük kapcsolatát ezen a szinten, hiszen Anna nagyon naiv lány, nagyon fiatal, és egyszerűen annyira felnéz Erzsébetre, hogy ez a rajongás teljesen összeköthető a szerelem érzésével. 

Szóval a regény lényege inkább Anna és Erzsébet kapcsolata.
Az ahogyan Erzsébet karaktere pedig oldalról - oldalra kirajzolódott, szerintem brilliáns volt. 
Én 5 csillagot adtam neki, bátran ajánlom mindenkinek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése