About

2018. augusztus 21., kedd

Jenny Han - The ​Summer I Turned Pretty (Summer Trilogy 1.)


Ahogy beköszönt a nyár, Belly maga mögött hagyja az iskolai életét, és Cousins Beachre menekül, oda, ahol élete minden eddigi nyarát töltötte. A nyaralóban nemcsak otthon érzi magát, távol az otthontól, de a számára legkedvesebb emberek veszik körül: Susannah, édesanyja legjobb barátnője a fiaival, Conraddal és Jeremiah-val. Belly azóta üldözi a szerelmével Conradot, amióta az eszét tudja, de mindennél jobban reménykedik abban, hogy ez a nyár más lesz, mint a többi. Bár megjelenik egy új srác, Cam, aki egy kicsit elvonja a figyelmét, és Conrad testvére, Jeremiah is sóvárgó pillantásokat vet rá, Belly szíve már Conradé. Vajon a fiú is neki szánja az övét? Tényleg olyan nyár áll előttük, amely mindent megváltoztat?




Nem tudtam, hogy mire számítsak ennél a könyvnél, azon kívül, hogy sok helyen láttam, még csak a fülszöveget sem olvastam el. Nem vagyok a fülszövegekért oda, mivel azt gondolom, rengeteg alkalommal, lelövi az egész történetet s innentől nem tud nekem újat mutatni. 

Jenny Han az írónő akinek ismerősen hangozhat a neve, ugyanis ő írta, a fiúknak akiket valaha szerettem trilógiát is, amelyből bár a 3.rész még nincs kint, de hamarosan megjelenik, s a netflix is megfilmesítette.

Abszolút pozitívum az ilyen trilógiáknál, hogy a több résznek köszönhetően, sokkal - sokkal jobban megismerhetjük a szereplőket, de ez sokkal több unalmas kellék story-t is hoz magával. Ugyanis ebben is rengeteg ilyen volt.

Ennek ellenére nem voltam biztos benne, mi lesz a vége a történetnek, s hosszas "agyhúzás" alatt, pont a lényeges végkifejlet lett pillanatok alatt lezavarva. Azt gondolom ha ennyit vártunk rá, s rengeteg felesleges részletet elolvastunk, azért jobb lett volna ha az írónő picit bővebben kitér erre.

A karakterek szerethetősége miatt, tetszett a könyv, bár a történetben nem volt semmi különleges, Belly a főszereplő pedig eszméletlenül határozatlan, összezavart leányzó, (ami egyébként több karakterre is igaz) aki érdekes módon egy egész testvérpárt csavart az ujjai köré, amiből természetesen nem lett vérre menő vita,a fiúk körülbelül megosztoztak rajta.




Belly kisgyermek korától kezdve minden nyarat anyja barátnőjénél s annak két fiánál tölt Cousins Beach-en bátyjával együtt.
S bár imád ott lenni a fiúk folyamatosan kirekesztik ő pedig semmi másra nem vágyik, mint hogy egyenrangú félként kezeljék. 



Majd szerelmes lesz az egyik srácba, Conrad-ba aki folyamatosan érthetetlen jeleket küld, egyszer azt gondoljuk viszonzott érzések ezek, aztán mégsem. Mire fel Belly összejön egy hozzá abszolút nem illő fiúval Cameronnal, de ennek hamar pontot tesz a végére, majd a másik testvérről derül ki aki nem más mint Jeremiah, hogy ő is talán a barátságnál komolyabb érzéseket táplál Belly iránt, ezen felül Conrad is féltékenységre ad utaló jeleket.

Az összevisszaság keszekuszasága után az egyetlen kérdés ami felmerül, hogy Conrad mi a fenét akar, hiszen ezen múlnak Belly további döntései. Illetve, hogyan éli meg egy testvérpár ha mégis ugyanaz a lány rabolja el mindkettőjük szívét. 

A történetet jelentősen megnehezíti, hogy mindeközben a fiúk édesanyja Susannah rákos s ha nem sikerül a betegséggel megküzdenie talán ez volt az utolsó közösen töltött nyár. 




Kinek ajánlom? 
Mindenképpen  tini kategória ez a könyv, leginkább 14-16 éves korosztálynak ajánlom, akik éppen a nővé érés folyamatában vannak, hiszen ez a könyv segít megérteni az ilyenkor megélt problémákat. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése