About

2018. augusztus 16., csütörtök

Nicholas Sparks - The Notebook


„Tudom, hogy nincs bennem semmi különös. Az átlagemberek átlagéletét élem. Nem alkottam semmi emlékezetest, nevem hamarosan homályba vész, de tiszta szívből, igaz szerelemmel szerettem valakit, és ez nekem teljesen elég…”
A mű a végtelen szerelem szívszorítóan gyengéd története. 1946-ban, Észak-Karolinában kezdődik, amikor Noah Calhoun visszatér a második világháborúból. A harmincegy éves férfi, miközben megpróbálja birtokát felvirágoztatni, folyton egy gyönyörű lányra gondol, akivel tizennégy évvel korábban találkozott, és akit eddig mindenkinél jobban szeretett. Az emlékeinek él, egészen addig, amíg a lány meg nem érkezik a városba. Mi történt velük az elmúlt években, és hogyan alakul további életük? Mindezt megtudhatjuk e páratlanul szép, mesterien szőtt, megrendítő és igaz szerelmi regény lapjairól.

Azt gondolom ez a romantika sikerlista élén fog mindig állni ez a történet amely több millió nő szívét rebegtette meg s amelyre még férfi nézőket is rá lehet venni.

Nem tudom miért is ennyire különleges ez a könyv, talán a gyönyörű idézetek miatt de maga az elgondolás is tökéletes, s egy férfi szavai ezek. Hűha!

A könyvre érkezett reagálások nagyon vegyesek, volt kinek kifejezetten tetszett s volt akinek egyáltalán nem, de sikereit tekintve az első megközelítés helytállóbb! 

Nicholas Sparks
-nak több regénye is a filmvászonra került, de azt hiszem ez kiemelendő a többi közül. 
Minden percét irigykedve élveztem, és az ismerős szavak csak úgy csengtek a fülemben a film után.





Két főszereplőnk Ellie és Noah.  A lány nagyvárosi tehetős családból származik míg a fiú egyszerű szegény falusi ember, de annál hatalmasabb vágyakkal és persze szívvel. A szerelem hamar rájuk talál, Noah első pillanattól kezdve tudja, amikor meglátja Ellie-t hogy ő az igazi.

 Sajnos a lány szülei ezt egyáltalán nem így gondolják s egy csodás együtt töltött nyár végeztével haza rángatják a Ellie-t.


Noah mindezek után nem adja fel, 365 levelet ír neki az év minden napján, de egyikre sem érkezik válasz. Tudja, hogy el jött az idő, hogy tovább lépjen ezen a kalandon, de az emlékek egyszerűen nem hagyják.



Igyekszik lefoglalni magát, munkával, még a seregbe is beáll, bármi csak ne gondoljon Ellie-re.

Évek elteltével Ellie már csak Noah emlékében él annyira intenzíven, míg egy napon meg nem jelenik nála. Az ekkora már férfivé érett ember nem tudja hová rakni a hirtelen látogatást, s kérdéseire miszerint Ellie miért nem válaszolt egyáltalán a leveleire is a választ keresi.

Ellie elmondja, hogy vőlegénye van, és csak szerette volna utoljára látni őt, de a találkozás után rá jön, hogy benne sem záródott le, ez a szerelem, hogy a szíve még mindig Noah felé húzza. Bár vőlegénye jó ember és igazán szereti őt és a szülei is neki szánták, most még sem tudja, hogy döntsön.

A történetet még szebbé és romantikusabbá téve Noah, 80 éves korában meséli el, az akkor már beteg Ellie-nek aki reggelre mindent elfelejt, de a férfi minden nap, újra és újra elmondja neki, hogy a szerelme legbelül tudja, hogy neki egész életében csak ő volt az igazi és az egyetlen.  


Kinek ajánlom? Leginkább annak ajánlanám aki részese volt már komolyabb kapcsolatnak, ez a könyv bár tiniként is élvezhető, nem ifjúsági besorolású, inkább felnőtteknek ajánlott. Ajánlom azoknak akik élnek - halnak a romantikáért, akik klisé mentes igaz szerelemről szeretnének olvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése