About

2023. augusztus 29., kedd

Jack Ketchum - Holt idény

 "Ahogy a házak, a fák, errefelé az emberek is satnyának tűntek, szinte halva születettnek, mintha a társadalmi mozdulatlanság elsorvasztotta volna a magjukat, és kiszipolyozta volna őket."

Jack Ketchum előző regénye nagyon tetszett, bár iszonyatosan betegnek és megbotránkoztatónak tartottam, a valóság sokszor pontosan ilyen. Igen, ez a brutalitás létezik. Mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az előző regény igaz sztorira épült. (Olvasd ITT!) 
Nem vártam mást ettől sem, és hát nem is kaptam mást, ha a brutalitás szemszögéből nézzük. 
Nagyon tetszett, ha lehet ilyet mondani, természetesen nem a téma miatt, hanem a felépítés miatt. 
Elgondolkodtató miért szeretünk ennyire horrort nézni/olvasni, félni... 


Az eredeti regény 1980-ban jelent meg, ahol rengeteg vágást kellett eszközölni, hiszen akkoriban nem adtak ki bármiről könyvet, nem volt ekkora szabadság. Most viszont 43 évvel később, a teljes eredeti irományt, vágások nélkül kapta kézbe az olvasó. 

Kicsit Stephen King szagú a regény, de én nem bánom, hiszen őt is nagyon szeretem. 

A történet elején, egy nőt megtámad egy csapat gyerek. 
Brutálisan megsebesítik. 

Majd Carlára ugrunk, a sikeres írónőre, aki úgy dönt, hogy szüksége van egy kis szünetre, távol a várostól. Dead River szomszédságában, egy óceánra néző kis hétvégi ház tökéletes választásnak tűnik, hogy a barátaival töltse a hétvégét. De az álom hétvége rémálomba csap át, és csak az számít...túlélni. 

Nagyon beteg regény volt, egy csapat vademberrel karöltve, családokkal akik barlangban élnek, emberi húst esznek, szexuálisan aberráltak, és nem csak a felnőttek, már a gyerekek is így nevelkednek.
Sokszor voltak olyan jelenetek, hogy felfordult a gyomrom. 
Nagyon kíváncsi voltam mi lesz a vége, és a miértekre.

Tetszett, hogy Ketchum folyamatosan tartotta a feszültséget, a könyv közepéig, onnantól viszont felgyorsultak az események. 

Sokkal jobban szeretem a régi horror történeteteket, mert könnyebben eltudom képzelni, hogy a 80-as években, ha éjszaka magadra maradsz az erdőben, nincs segítséged. Nincs internet, okostelefon.
Jobban tetszik ez a megoldás, mint a maiak, ahol ezt térerő hiánnyal vagy lemerült telefonnal kell megoldani.

Horror volt, az biztos, undorító volt és ijesztő. 
Viszont továbbra is, ha új könyv érkezik az írótól, én biztos beszerzem. :) 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése